Alternate Text

Παιδικό Καρότσι (Οδηγός Αγοράς & Χρήσιμες Συμβουλές)

Picture for category Παιδικό Καρότσι (Οδηγός Αγοράς & Χρήσιμες Συμβουλές)
Inglesina Full Kit System Aptica Quattro με Darwin RC Emerald Green
€ 1179,00 € 1089,00
Άμεση παραλαβή / Παράδοση 1 έως 4 ημέρες

Από τα είδη των παιδικών καροτσιών μέχρι τους παράγοντες που πρέπει να συνυπολογίσουμε πριν από την όποια αγορά, ο οδηγός μας θα σας βοηθήσει να κάνετε την καλύτερη επιλογή για την οικογένειά σας!

Ετοιμάζεστε περιχαρείς για την πρώτη βόλτα εκτός οικοδομικού τετραγώνου με το μικρό σας πλασματάκι. Έχετε βάλει «τικ» σε όλες τις καταγραφές της λίστας «πρέπει να πάρω μαζί», φορτώνεστε τα πράγματα, κατεβαίνετε στο αυτοκίνητο, προσδένετε το μωρό σας στο καθισματάκι του και πάτε να βάλετε το καρότσι στο πορτ μπαγκάζ.

Το γυρίζετε από εδώ, το γυρίζετε από εκεί, το κοιτάτε σαν να είναι κομμάτι παζλ που δεν ταιριάζει εκεί που προσπαθείτε να το βάλετε (μα γιατί;) και τελικά το παίρνετε απόφαση. Το καρότσι όντως δεν χωράει στο πορτ μπαγκάζ σας.

Ίσως το καρότσι παραδόθηκε από τον πωλητή στο σπίτι σας. Ή ίσως το παραλάβατε με άλλο αυτοκίνητο. Το θέμα είναι ότι αυτό το καρότσι και το δικό σας αυτοκίνητο δεν πρόκειται να τα βρουν ποτέ, όσο κι αν εσείς το επιθυμείτε. Πάει η βόλτα…

Αυτό που μόλις διαβάσατε είναι μία μικρή ιστορία απογοήτευσης που έχει συμβεί σε περισσότερους ανθρώπους απ’ ό,τι φαντάζεστε.

Όπως για την αγορά του παιδικού καθίσματος αυτοκινήτου, έτσι και για την αγορά βρεφικού/παιδικού καροτσιού, υπάρχουν πράγματα που πρέπει να επεξεργαστούμε και να συνυπολογίσουμε πριν προβούμε στην επιλογή του, ώστε να μη βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Καταρχάς, χρειάζεται να έχουμε εξαρχής στο μυαλό μας ότι το καλύτερο καρότσι που μπορούμε να αγοράσουμε δεν είναι ούτε το πιο ακριβό ούτε το πιο high tech (δεν πειράζει αν δεν φτιάχνει και καφέ!).

Το καλύτερο καρότσι ταυτίζεται εδώ με το κατάλληλο για τις ανάγκες του παιδιού σας, αλλά και όλης της οικογένειας.

Θα δούμε, λοιπόν, μαζί ποιους παράγοντες πρέπει να συνυπολογίσουμε στην έρευνά μας, αλλά και ποια είναι τα είδη των καροτσιών και το «test drive» που αξίζει να κάνουμε πριν καταλήξουμε στην αγορά. Για το τέλος, σας έχουμε κάποιες έξτρα συμβουλές ασφαλείας.

Πάμε;

Ερωτήσεις ψάχνουν απαντήσεις


Πριν καν ξεκινήσετε την έρευνα αγοράς σας, είναι καλό να απαντήσετε σε τέσσερις βασικές ερωτήσεις, που αφορούν τις ανάγκες αλλά και τις δυνατότητες της οικογένειάς σας.

1. Τι budget διαθέτετε;

Καλώς ή κακώς, όλα ξεκινούν από την οικονομική μας δυνατότητα. Μπορεί να γλυκοκοιτάζουμε την Bentley των καροτσιών, αλλά το budget μας να φτάνει μέχρι ένα συμβατικό -κατά τα άλλα όμως πλήρως αξιόπιστο- μοντέλο.

Αυτό που έχει σημασία είναι να θυμόμαστε πως αν πρέπει να διαλέξουμε ανάμεσα στην αισθητική και στη λειτουργικότητα με βάση τα χρήματα που διαθέτουμε, είναι πάντα καλύτερο να επιλέγουμε το καρότσι που είναι πιο χρηστικό και όχι εκείνο που είναι πιο όμορφο.

2. Για τι χρήση* χρειάζεστε το καρότσι;

Το θέλουμε για να πηγαίνουμε μια γρήγορη βόλτα στη γειτονιά; Και πώς είναι η γειτονιά; Έχει τις ανηφόρες της Κυψέλης ή την ευθεία μιας παραλιακής περατζάδας; Έχει μικρά στενά σοκάκια ή δρόμους με μεγάλα πεζοδρόμια;

Θα περνάμε πολύ χρόνο εκτός σπιτιού με το παιδί μας; Και πώς θα μετακινούμαστε, με το αυτοκίνητό μας ή θα μπαινοβγαίνουμε στα μέσα μαζικής μεταφοράς;

Το είδος της χρήσης είναι παράγοντας της τελικής επιλογής μας. Για τις καλοκαιρινές διακοπές μας, π.χ., ίσως το πιο βολικό να ήταν ένα απλό καρότσι μπαστούνι. Σε καθημερινή χρήση εκτός σπιτιού -και παντός καιρού-όμως, κατά την οποία θα χρειαστεί να παίρνουμε πολλά πράγματα μαζί (πάνες, καθαριστικά, μπιμπερό, ζιπουνάκια, παιχνίδια κ.ο.κ.), το καρότσι μας θα πρέπει να έχει, μεταξύ άλλων, μεγαλύτερους αποθηκευτικούς χώρους και να είναι πιο στιβαρό. Ένα καρότσι, πάλι, που μαζεύεται τόσο ώστε να χωράει ακόμα και στην καμπίνα του αεροπλάνου, όπως το gb Pockit, το Chicco Trolley Me ή το Quid της Inglesina, θα μας λύσει τα χέρια αν η ζωή μας στη μετά-COVID εποχή περιλαμβάνει αεροπορικά ταξίδια.

gb Pockit

*Περισσότερες πληροφορίες για τη συμβατότητα αναλόγως της χρήσης θα σας δώσουμε στη συνέχεια, όταν αναλύσουμε τα είδη των καροτσιών.

3. Πού θα το αποθηκεύετε;

Πέραν του θέματος που μπορεί να προκύψει με τη χωρητικότητα του πορτ μπαγκάζ, ακόμα και στο σπίτι σας ο χώρος μπορεί να είναι περιορισμένος.

Θα πρέπει να ανοιγοκλείνετε το καρότσι συνεχώς προκειμένου να το αποθηκεύσετε εντός σπιτιού ή υπάρχει άπλετος χώρος, ώστε να μένει συνεχώς ανοιχτό χωρίς να παρεμποδίζει την κίνηση, τη δική σας ή του παιδιού; Και δεν εννοούμε έξω στον διάδρομο…

Είναι λογικό ότι, αν χρειάζεται να το ανοιγοκλείνουμε διαρκώς, είναι καλό να επιλέξουμε ένα καρότσι με εύκολη σχετική λειτουργία, ώστε να μη μας ταλαιπωρεί, το οποίο επίσης να στέκεται όρθιο, για να μην πιάνει πολύ χώρο. Γι’ αυτό, ακριβώς, πρέπει να λάβουμε υπόψη εξαρχής και αυτόν τον παράγοντα.

4. Πόσο βάρος μπορείτε να χειριστείτε;

Σκεφτείτε πόσο κρίμα θα είναι, αν το καρότσι που αγοράσατε ανταποκρίνεται μεν στην αισθητική σας και δεν σας δημιουργεί πρόβλημα χώρου, αλλά ξαφνικά προκύπτει κάτι που δεν είχατε υπολογίσει: Το βάρος του είναι πολύ μεγάλο για τα δικά σας δεδομένα.

Αν αγκομαχάτε για να το σπρώξετε ή αν σας «πέφτει» η μέση κάθε φορά που το σηκώνετε για να το μεταφέρετε, από καρότσι των ονείρων σας θα έχει μετατραπεί στον μεγαλύτερο εφιάλτη σας.

Τα είδη των παιδικών καροτσιών

Βρεφικό καρότσι ή καρότσι περιπάτου

Πρόκειται για τον πιο συνηθισμένο τύπο, αυτόν που έρχεται πρώτος στο μυαλό όλων μας, αν κάποιος μας ρωτήσει πώς μοιάζει ένα παιδικό καρότσι - εξ ου και το συναντάμε και ως κλασικό καρότσι. Αυτός ο τύπος είναι κατάλληλος από τη γέννηση έως την ηλικία των 3-4 ετών, ανάλογα με την ανάπτυξη του παιδιού μας (το μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος του παιδιού κυμαίνεται συνήθως, ανάλογα με το μοντέλο, από 15 έως 20-22 κιλά).

Κάποια από τα κοινά ή συνήθη χαρακτηριστικά που συναντάμε σε αυτού του είδους τα καρότσια είναι:

• Πολλαπλές θέσεις ανάκλισης της πλάτης του καθίσματος, μεταξύ της οποίας και η οριζόντια, που είναι απαραίτητη για τα νεογέννητα, αφού δεν μπορούν να στηρίξουν όρθια τα κεφαλάκια τους

• Διπλή φορά θέσης (switch mode): Το κάθισμα του καροτσιού μπορεί να τοποθετηθεί είτε κοιτώντας μπροστά, είτε με φορά προς τα πίσω, ώστε το βρέφος να βρίσκεται σε οπτική επαφή με τον γονέα, όπως ενδείκνυται μέχρι την ηλικία των έξι μηνών

• Πλατύ και άνετο κάθισμα

• Ρυθμιζόμενη βάση για τα πόδια, ανάλογα με το αν το παιδί κάθεται ή είναι ξαπλωμένο

• Προστατευτική μπάρα που δύναται να αφαιρεθεί

• Ιμάντες πρόσδεσης 5 σημείων για μέγιστη ασφάλεια

• Ποδόφρενο για την ακινητοποίηση του καροτσιού και περιστρεφόμενους τροχούς για ευελιξία στην κίνηση

• Επεκτεινόμενη κουκούλα προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία

• Ρυθμιζόμενες καθ’ ύψος χειρολαβές, ώστε να είναι βολικές για τον γονέα

• Καλάθι για τη μεταφορά της τσάντας αλλαγής ή για να αποθηκεύετε τα ψώνια σας

• Αφαιρούμενα και πλενόμενα καλύμματα

• Αξεσουάρ, όπως ποδοθήκη για την προστασία των ποδιών του παιδιού από το κρύο (συνήθως εντός της τιμής αγοράς), αδιάβροχο για προστασία από τη βροχή (συνήθως πωλείται ξεχωριστά), ποτηροθήκη κ.ά.

Από την άλλη, ανάλογα με την εταιρεία και το μοντέλο, τα καρότσια περιπάτου ποικίλουν ως προς το design (από το πιο κλασικό έως το πιο μοντέρνο), το βάρος τους, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο ανοιγοκλείνουν, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ή να αποθηκευτούν. Φυσικά, όλα αυτά έχουν άμεση συσχέτιση και με το κόστος τους, που επίσης ποικίλει.

Καρότσι μπαστούνι

Πρόκειται για το πιο ελαφρύ καρότσι περιπάτου και, αντίστοιχα, το πιο οικονομικό, όπως φαίνεται και από την περίπτωση του Flexy της Just Baby.

Λόγω του περιορισμένου μεγέθους και του μικρού βάρους του σκελετού του σε σχέση με το κλασικό καρότσι, βολεύει για διακοπές, για κοντινές βόλτες και για εκείνη τη στιγμή που θα χρειαστεί να μπούμε σε λεωφορείο για να πεταχτούμε στην τράπεζα ή στην εφορία.

Το καρότσι μπαστούνι, όμως, δεν είναι για όλες τις χρήσεις, ούτε για όλες τις ηλικίες, όπως είναι τα κλασικά καρότσια.

Αφενός, τα περισσότερα σχετικά μοντέλα δεν είναι κατάλληλα για νεογέννητα, καθώς η πλάτη τους δεν οριζοντιώνεται πλήρως. Οπότε μπορείτε να έχετε υπόψιν σας ένα τέτοιο καρότσι για χρήση από τους 6 μήνες και πάνω.

Επιπλέον, η ελαφρότητά του σχετίζεται και με τη μειωμένη δυνατότητά του να μεταφέρει έξτρα βάρος (π.χ. ψώνια) ή να μας καλύψει με τα τεχνικά του χαρακτηριστικά σε συνεχή χρήση και σε διαρκή καταπόνηση σε ανώμαλα εδάφη.

Γι’ αυτούς τους λόγους, ο εν λόγω τύπος επιλέγεται συνήθως από τους γονείς ως συμπληρωματικός στην ύπαρξη ενός all-purpose καροτσιού, προκειμένου να διευκολύνεται η ζωή τους, όταν και όπου ενδείκνυται.

Πολυκαρότσι (2 σε 1 & 3 σε 1)

Όπως φαίνεται και από το όνομα, δεν μιλάμε για απλό καρότσι, αλλά για συνδυασμό 2 ή 3 προϊόντων σε 1. Το καρότσι 3 σε 1, συγκεκριμένα, αποκαλείται και σύστημα μεταφοράς.

Και οι δύο κατηγορίες είναι δημοφιλείς ανάμεσα στους γονείς τα τελευταία χρόνια, καθώς τους δίνουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν απαραίτητα, συμβατά μεταξύ τους, είδη για την καθημερινή μετακίνηση του παιδιού τους, συνήθως σε πιο οικονομικό πακέτο απ’ ό,τι αν τα αγόραζαν μεμονωμένα.

Καρότσι 2 σε 1

Αυτό που στην ουσία αγοράζετε είναι το κλασικό βρεφικό καρότσι (με τα χαρακτηριστικά που περιγράψαμε νωρίτερα) μαζί με πορτ μπεμπέ, αν και κάποια καρότσια 2 σε 1, όπως το Bexa Line 2.0, υποστηρίζουν τη μετατροπή τους σε συστήματα μεταφοράς 3 σε 1, προσαρμόζοντας στον σκελετό τους κάθισμα αυτοκινήτου.


Bexa Line 2.0

Σε κάποια μοντέλα, το πορτ μπεμπέ και το κάθισμα του καροτσιού είναι διαφορετικά προϊόντα που κουμπώνουν πάνω στον σκελετό, όπως στο Bexa Next. Σε άλλα, η μετατροπή από το ένα στο άλλο γίνεται με μια απλή αλλαγή του υφάσματος στο πλαίσιο, όπως στην περίπτωση του Cybex Balios S 2 in 1.

Το καρότσι 2 σε 1 έχει στιβαρό σκελετό, μεγάλη ανθεκτικότητα και διακρίνεται για τα συστήματα ασφαλείας του, όντας ταυτόχρονα πολυχρηστικό και καλύπτοντας το παιδί από τη γέννηση (το πορτ μπεμπέ είναι συνήθως για τους πρώτους 6 μήνες) έως την ηλικία των 3-4 ετών.

Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματά του είναι ότι μπορείτε να μεταφέρετε με το πορτ μπεμπέ το μωρό, που έχει κοιμηθεί κατά τη βόλτα, χωρίς να το ξυπνήσετε. Δεδομένου δε, ότι αυτό αποτελεί το σύνηθες «κρεβατάκι» του κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του, έχετε καλύψει έτσι και αυτή την ανάγκη.

Μάλιστα, κάποια μοντέλα, όπως το Trilogy Duo System της Inglesina, περιλαμβάνουν και τη βάση πάνω στην οποία τοποθετείται το πορτ μπεμπέ, προκειμένου το μωρό να κοιμάται δίπλα στο κρεβάτι της μαμάς και του μπαμπά.

Trilogy Duo System της Inglesina

Καρότσι 3 σε 1

Βρεφικό καρότσι, συν πορτ μπεμπέ, συν παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου. Αυτά αγοράζει κάποιος που επιλέγει καρότσι 3 σε 1 ή σύστημα μεταφοράς, όπως είναι το Inglesina Trilogy System Quattro και το Nuna Mixx 3 in 1

Διαθέτει τα χαρακτηριστικά που συναντάμε σε ένα καρότσι 2 σε 1, ενώ, όμως, ως καρότσι καλύπτει το παιδί για το ίδιο εύρος ηλικίας (από τη γέννηση έως 3-4 ετών), το κάθισμα αυτοκινήτου που περιλαμβάνει είναι μόνο για μεταφορά παιδιού έως περίπου 1 έτους ή βάρους 13 κιλών.

Ούτως ή άλλως, πάντως, θα κληθείτε να αλλάξετε τουλάχιστον μία φορά ή και περισσότερες, ανάλογα με την επιλογή σας, το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου, ακόμα και αν το αγοράσετε μεμονωμένα (αναλυτικά για τα καθίσματα αυτοκινήτου, τις προδιαγραφές τους και τις επιλογές που έχετε μπορείτε να διαβάσετε εδώ).

Σπορ καρότσι για jogging

Αν και δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στην ελληνική αγορά, το καρότσι αυτό είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς η κατασκευή του έχει λάβει εξαρχής υπόψη την αγάπη της μαμάς ή του μπαμπά για το τρέξιμο.

Τα καρότσια αυτά είναι τρίτροχα, με πιο μακρύ σκελετό και αυτό που τα κάνει ιδανικά για jogging παρέα με το μικρό σας είναι οι πολύ υψηλού επιπέδου αναρτήσεις, οι ειδικοί, ενισχυμένοι τροχοί και τα χαρακτηριστικά ασφαλείας τους, όπως, π.χ., το φρένο χειρός.

Χάρη στις τεχνικές προδιαγραφές του, αυτό το σπορ καρότσι είναι αφενός πιο διαχειρίσιμο από τον γονέα ως προς το μανουβράρισμά του και αφετέρου πιο αναπαυτικό για το παιδί κατά την κίνηση σε μεγαλύτερες ταχύτητες.

SOS: Δεν είναι κάθε καρότσι με τρεις ρόδες κατάλληλο για τρέξιμο. Υπάρχουν κάποια κλασικά καρότσια που, απλώς, είναι τρίτροχα! Το καρότσι για jogging έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφαλείας και μόνο με ένα τέτοιο μπορείτε να εξασκείτε την αγαπημένη σας άσκηση μαζί με το παιδί σας, ώστε να μην κινδυνεύει κανένας εκ των δύο.

Καρότσι διδύμων

Δυο-δυο, στο καρότσι δυο-δυο. Αν έχετε δίδυμα ή μικρά παιδιά κοντινής ηλικίας που θέλουν ακόμα μεταφορά με καρότσι και τα δύο, αυτός ο τύπος είναι φτιαγμένος για εσάς.

Πρόκειται για ένα καρότσι με δύο θέσεις, οι οποίες είναι τοποθετημένες είτε η μία πίσω από την άλλη, είτε, συχνότερα, η μία δίπλα στην άλλη. Αν και ο σκελετός είναι κοινός, οι θέσεις ρυθμίζονται ανεξάρτητα, οπότε το ένα παιδί μπορεί να χαζεύει στον δρόμο, την ίδια ώρα που το άλλο παίρνει τον υπνάκο του.

Με κοινό χαρακτηριστικό ότι είναι κατάλληλα από τη γέννηση, τα καρότσια διδύμων ποικίλουν, ωστόσο, σε βάρος και σε κόστος, όπως και τα μονά καρότσια περιπάτου.

Συμβουλή: Αν και όλοι καλούνται να λάβουν υπόψη τις διαστάσεις του καροτσιού κατά την αγορά τους, αυτό ισχύει διπλά για εσάς, με ιδιαίτερη έμφαση στο πλάτος. Χωράει η επιλογή σας να περάσει ανοιχτή από την πόρτα του σπιτιού σας ή να μπει στο ασανσέρ; Γιατί αν δεν χωράει…

«Test drive» βρεφικού καροτσιού

Έχοντας πλέον εικόνα για τα είδη των βρεφικών καροτσιών και τις γενικές προδιαγραφές τους, καταλαβαίνουμε και τι πρέπει να λάβουμε υπόψη πριν κάνουμε την τελική μας επιλογή.

Συνοψίζουμε, ωστόσο, εδώ όλα εκείνα που καλό είναι να ελέγξουμε πριν από την αγορά:

Το μέγεθος του καροτσιού όταν είναι ανοιχτό. Μετράμε προκαταβολικά το άνοιγμα της πόρτας μας, αλλά και την καμπίνα του ασανσέρ στην πολυκατοικία μας. Το καρότσι θα πρέπει να περνάει άνετα από την πόρτα χωρίς να βρίσκει, αλλά και να χωράει στην καμπίνα του ασανσέρ μαζί με εμάς μέσα.

Το μέγεθός του επίσης όταν είναι κλειστό, ώστε να μπορεί να αποθηκευτεί στο σπίτι χωρίς να μας δημιουργεί πρόβλημα χώρου και να χωράει για μεταφορά στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου μας. Ζητήστε από τον πωλητή, αν γίνεται, να κάνετε μία επιτόπου δοκιμή βάζοντας το καρότσι στο πορτ μπαγκάζ σας. Αλλιώς, αντιπαραβάλετε τις διαστάσεις του κλειστού καροτσιού με τις διαστάσεις του πορτ μπαγκάζ.

Το βάρος του. Μπορείτε να το σπρώξετε και να το σηκώσετε εύκολα; Μην ξεχνάτε ότι στο βάρος του καροτσιού θα προστεθεί και το βάρος του παιδιού, καθώς και, συχνά, της τσάντας με τα απαραίτητα ή με ψώνια. Μπορεί, επίσης, να κληθείτε να σπρώχνετε το καρότσι με το ένα χέρι, κρατώντας με το άλλο χέρι το άλλο σας παιδί, ή να ανεβοκατεβείτε σκάλες, κουβαλώντας και καρότσι και παιδί.

Δοκιμάστε τα χερούλια ή την μπάρα οδήγησης. Σας βολεύουν στη λαβή; Αυξομειώνονται σε ύψος, ώστε το καρότσι να είναι εξίσου λειτουργικό και για τους δύο γονείς, που πιθανώς δεν έχουν το ίδιο ύψος;

Είναι εύκολη η λειτουργία των φρένων στις ρόδες; Όσο λιγότερες κινήσεις απαιτούνται για την ασφάλιση των τροχών, τόσο πιο βολικό για εσάς και πιο ασφαλές για το παιδί σας. Αν πρόκειται να χρησιμοποιείτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς, σίγουρα δεν θα θέλετε να κάνετε πολλαπλές κινήσεις για να σταθεροποιήσετε το καρότσι και μάλιστα ενώ το όχημα κινείται.

Πόσο εύκολα ανοιγοκλείνει; Πολλά καρότσια έχουν μηχανισμό που ανοιγοκλείνει με το ένα χέρι. Αυτό είναι εξαιρετικά χρήσιμο χαρακτηριστικό, ειδικά αν προσπαθείτε να ανοίξετε ή να κλείσετε το καρότσι με το μωρό στην αγκαλιά. Ωστόσο, ενώ ακούγεται ιδανικό, μπορεί να μην είναι τόσο εύκολο στην πράξη. Σε άλλα καρότσια, πάλι, μπορεί να χρειάζεται να αφαιρέσετε πρώτα το σύστημα των τροχών, πριν τα κλείσετε. Κι ενώ ακούγεται μπελαλίδικο, να προκύψει ευκολότερο απ’ ό,τι νομίζατε. Στο τέλος της ημέρας, αυτό που έχει σημασία είναι τι είναι πιο εύχρηστο για εσάς.

Πώς είναι οι αναρτήσεις του; Αν γνωρίζετε προκαταβολικά πως το καρότσι θα κληθεί να κάνει πολλές… ειδικές διαδρομές, η μεγαλύτερη δυνατή απόσβεση των κραδασμών είναι σημαντική, προκειμένου να μην ταλαιπωρείται το μωρό σας (και για να μην ξυπνάει κάθε 5 δευτερόλεπτα, αν το έχει πάρει ο ύπνος εν κινήσει…).

Πώς είναι οι ρόδες του; Ρυθμίζονται οι μπροστινές ρόδες σε περιστρεφόμενες ή σταθερές, ανάλογα με το είδος της διαδρομής; Είναι διπλές ή μονές; Τα καρότσια με μονές ρόδες είναι συνήθως πιο εύκολα και ευκίνητα στη μετακίνηση, εκείνα με τις διπλές, όμως, σας βγάζουν περισσότερο ασπροπρόσωπους σε κάθε είδους έδαφος, διατηρώντας μεγαλύτερη σταθερότητα.

Αν επιλέξετε πολυκαρότσι, ελέγξτε αν είναι εύκολο για εσάς να κάνετε τη μετατροπή, να βάλετε και να βγάλετε, δηλαδή, το πορτ μπεμπέ ή το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου. Εμπλέκονται πολλοί ιμάντες στη διαδικασία, απαιτείται αντάπτορας ή είναι ένα γρήγορο σύστημα με ένα κλικ;

Συμβουλές ασφαλείας

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η European Child Safety Alliance, στις 28 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σ.σ.: πριν αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο) προκύπτουν ετησίως περίπου 5.900 τραυματισμοί παιδιών ηλικίας 0-4 ετών, στους οποίους εμπλέκεται με κάποιο τρόπο το παιδικό καρότσι. Προσοχή, αυτός ο αριθμός ανταποκρίνεται σε εκείνους τους τραυματισμούς που είναι τόσο σοβαροί ώστε το παιδί να χρειαστεί νοσοκομείο. Σκεφτείτε πόσοι άλλοι μικροτραυματισμοί συμβαίνουν!

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναβάθμισε το 2018 το πρότυπο ασφαλείας που σχετίζεται με τα παιδικά καρότσια, οπότε σε ισχύ είναι σήμερα το πρότυπο EN 1888-1:2018 (αντικατέστησε εκείνο του 2012). Το δε αμερικανικό πρότυπο σε ισχύ είναι η αναθεωρημένη έκδοση του ASTM F833 από το 2019.

Τα πρότυπα αυτά αφορούν διάφορα τμήματα του καροτσιού, από τον μηχανισμό ασφάλισής του έως τα φρένα και από τους ιμάντες ασφαλείας έως τους τροχούς, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες δυσλειτουργίας τους και να εξασφαλιστεί η σταθερότητα και η εν γένει ασφάλεια του καροτσιού.

Δεν αρκεί, όμως, ένα καρότσι να έχει κριθεί ως ασφαλές «στα χαρτιά», διότι δικά μας τυχόν λάθη ή αμέλειες μπορεί να το καταστήσουν κινητό κίνδυνο για το παιδί μας.

Τι πρέπει να προσέχουμε, λοιπόν, εμείς οι γονείς;

10+1 συμβουλές ασφαλείας κατά τη χρήση του παιδικού καροτσιού

1. Δυστυχώς, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις ακρωτηριασμού δαχτύλων, σε στιγμές που ο γονιός έκλεινε το καρότσι και το παιδί, με άγνοια κινδύνου, άπλωνε τα χεράκι του και το έφερνε άθελά του «στο στόμα» του μεντεσέ… Γι’ αυτό είναι σημαντικό να φροντίζουμε, όταν ανοιγοκλείνουμε το καρότσι, το παιδί να είναι πάντα σε απόσταση ασφαλείας.

2. Ασφαλίζουμε τα φρένα του καροτσιού, όποτε κάνουμε στάση. Με τόσα πράγματα που έχουμε στο μυαλό μας, δεν είναι απίθανο να αφαιρεθούμε και να πάψουμε να το κρατάμε, ενώ δεν έχουμε βάλει τα φρένα...

3. Τσεκάρουμε ανά διαστήματα ότι τα φρένα λειτουργούν όπως πρέπει, δοκιμάζοντάς τα τόσο σε ίσιο δρόμο όσο και σε κλίση, με το παιδί μας μέσα, ώστε να συνυπολογίζεται το βάρος του.

4. Ανά λίγους μήνες κάνουμε επιθεώρηση στο καρότσι μας, ώστε να βεβαιωθούμε πως οι τροχοί είναι σε καλή κατάσταση (μπορεί τα ρουλεμάν να χρειάζονται λίπανση), δεν υπάρχουν ρωγμές στα πλαστικά μέρη ή επικίνδυνα σκισίματα στο κάθισμα και οι μηχανισμοί του λειτουργούν απρόσκοπτα, χωρίς να μπλοκάρουν.

5. Αξιοποιούμε τον χώρο αποθήκευσης στο κάτω μέρος του καροτσιού για τυχόν ψώνια και δεν τα κρεμάμε στα χερούλια, καθώς το βάρος σε εκείνο το σημείο μπορεί να κάνει το καρότσι να πέσει προς τα πίσω, ακόμα και αν το παιδί κρατάει αντίβαρο όντας καθιστό.

6. Δένουμε πάντα το παιδί με τους ιμάντες ασφαλείας όσο βρίσκεται μέσα στο καρότσι. Τσεκάρουμε να μην είναι πολύ σφιχτοί, ώστε να το πιέζουν, αλλά ούτε πολύ χαλαροί, ώστε να μπορεί να μετακινηθεί και να κυλήσει ανάμεσά τους.

7. Πριν από την όποια μετατροπή στο καρότσι με το παιδί μας μέσα (π.χ. αλλαγή στην ανάκλιση της θέσης ή ρύθμιση της βάσης ποδιού), ελέγχουμε ότι τα χεράκια και τα ποδαράκια του δεν βρίσκονται σε σημεία που εμποδίζουν.

8. Όσο και αν εκείνο θέλει να σηκωθεί όρθιο πάνω στο καρότσι, δεν ενδίδουμε. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα, σε μια τέτοια περίπτωση, να πέσει το παιδί από ύψος ή να αναποδογυρίσει το καρότσι, προκαλώντας μέχρι και κρανιακό κάταγμα. Κι όλοι ξέρουμε πως η κακιά στιγμή είναι αυτό ακριβώς, μια στιγμή, μια υπόθεση δευτερολέπτων…

9. Δεν αφήνουμε το παιδί να κοιμηθεί στο καρότσι χωρίς εμείς να έχουμε διαρκή οπτική επαφή. Ειδικά αν πρόκειται για νεογέννητο, καθώς έχουν καταγραφεί περιπτώσεις ασφυξίας, λόγω παγίδευσης στους ιμάντες. Μόνη εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση του πολυκαροτσιού, αν το βρέφος κοιμάται μέσα στο πορτ μπεμπέ, οπότε δεν είναι δεμένο με ιμάντες.

10. Γενικώς, δεν αφήνουμε για ώρα το παιδί μόνο στο καρότσι του. Από το να σφηνώσει τα χεράκια του ή τα ποδαράκια του κάπου δεν πρέπει μέχρι να λύσει τους ιμάντες, να σηκωθεί όρθιο και να πέσει, οι κίνδυνοι είναι παρόντες και μόνο η παρουσία μας μπορεί να τους καταπολεμήσει.

11. Τέλος, δεν αφήνουμε το καρότσι για ώρα στον ήλιο, καθώς τα πλαστικά μέρη του μπορεί να αλλοιωθούν με τη θερμότητα και τα μεταλλικά να υπερθερμανθούν και να κάψουν το παιδί μας. Αν, για όποιον λόγο, το καρότσι έχει μείνει στον ήλιο, πρώτα ελέγχουμε ότι δεν υπάρχουν πηγές που μπορεί να προκαλέσουν έγκαυμα και μετά βάζουμε το παιδί μας μέσα.

Ποιότητα, ασφάλεια, design

Αυτό είναι το τρίπτυχο που καθορίζει τα βρεφικά καρότσια που διαλέγουμε για τη συλλογή μας στο Irokids. Χωρίς να θυσιάζεται κάποιο από αυτά τα χαρακτηριστικά, φροντίζουμε, ωστόσο, πάντα να υπάρχουν επιλογές για κάθε budget.

Περιηγηθείτε στο site μας για να δείτε τα επώνυμα καρότσια και πολυκαρότσια που διαθέτουμε, από αξιόπιστα και δημοφιλή brands όπως Bexa, Cybex, Chicco, Inglesina, Peg Perego, Britax-Romer, Maxi Cosi, Joie, MacLaren, Mamas & Papas, Pali, Elodie Details κ.ά., καθώς και τη μεγάλη ποικιλία από ποδόσακους, αξεσουάρ, και καλύμματα για παιδικό καρότσι.

Και φυσικά, είμαστε στη διάθεσή σας στο φυσικό μας κατάστημα, να σας δείξουμε ό,τι επιθυμείτε και να σας λύσουμε τυχόν απορίες, για να κάνετε την κατάλληλη επιλογή ώστε να είστε όλοι χαρούμενοι!

"