Alternate Text

Δραστηριότητες για βρέφη (από τη γέννηση έως 1 έτους)

Picture for category Δραστηριότητες για βρέφη (από τη γέννηση έως 1 έτους)
Baby To Love Εκπαιδευτικοί 3D Κύβοι
€ 24,90
Άμεση παραλαβή / Παράδοση 1 έως 4 ημέρες

Δραστηριότητες για να δεθείτε με το μωράκι σας, να διασκεδάσετε μαζί και να του δώσετε ερεθίσματα που θα συμβάλλουν στη σωματική & συναισθηματική ανάπτυξή του!

Από την έλευσή του ως ένα τόσο δα μικρό πλασματάκι που βλέπει μια… θολούρα, επικοινωνεί με το κλάμα, δεν μπορεί να στηρίξει καν το κεφαλάκι του και απλώς κουνάει ενστικτωδώς τα χεράκια, μέσα στον χρόνο που θα ακολουθήσει το μωρό σας θα κατακτάει το ένα αναπτυξιακό ορόσημο μετά το άλλο.

Καθώς ο καιρός περνάει, το παιδί σας βλέπει σιγά-σιγά καλύτερα, επικοινωνεί με περισσότερους τρόπους και ελέγχει όλο και πιο πολύ την κινητικότητά του. Και να, λοιπόν, που σταδιακά αρχίζει να γραπώνει αντικείμενα, να γελάει, να μπαμπαλίζει και να περπατάει, πιάνοντας, έστω, τη μια τον καναπέ και την άλλη το τραπεζάκι.

Η βρεφική ηλικία, βλέπετε, δεν έχει μόνο «μαμ, κακά και νάνι» για το μωρό, μαζί με πολύ ξενύχτι για εσάς. Έχει και αμέτρητες στιγμές που θα ζαχαρώνετε, βλέποντας το παιδί σας να κάνει κάτι νέο και να ανακαλύπτει τον κόσμο!

Μαζί του βιώνετε και εσείς τη χαρά της ανακάλυψης και της εξέλιξης. Μπορείτε, δε, να συμμετέχετε ενεργά σε αυτή τη διαδικασία, δίνοντάς του ερεθίσματα μέσω διαφόρων, ευχάριστων δραστηριοτήτων.

Τέτοιες θα σας προτείνουμε, λοιπόν. Για να παίξετε, να διασκεδάσετε, να γνωριστείτε καλύτερα, να δεθείτε και να ανακαλύψετε τον κόσμο μαζί…

0-3 μηνών: Γνωριζόμαστε & δενόμαστε

Άφησε το οικείο περιβάλλον της μήτρας για να έρθει σε έναν κόσμο που δεν μπορεί να τον δει καθαρά, δεν είναι σε θέση ακόμα να τον εξερευνήσει και να τον γνωρίσει και τέλος πάντων δεν έχει ιδέα πού βρίσκεται. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, έχει ανάγκη να νιώσει ασφάλεια.

Το παιχνίδι με το νεογέννητο αφορά περισσότερο την αλληλεπίδρασή σας, το να γνωριστείτε μεταξύ σας, να δεθείτε και να του παράσχετε την πολύτιμη και πολυπόθητη ανακούφιση που χρειάζεται, παρά οτιδήποτε άλλο. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν αντλεί, παράλληλα, ερεθίσματα, τα οποία συμβάλλουν στην ανάπτυξη της νοημοσύνης και των κινητικών του δεξιοτήτων.

Η πιο γλυκιά φωνή

Μιλάτε του, τραγουδάτε του, ξεκινήστε να του διαβάζετε βιβλία βρεφικής ηλικίας καθώς το έχετε αγκαλιά - απλώς μην ξεχνάτε να κρατάτε το βιβλίο κοντά στο πρόσωπό του, γιατί τα νεογέννητα δεν βλέπουν πιο μακριά από 25-30 εκ.

Δεν είναι μόνο ότι θα μάθει να αναγνωρίζει τη φωνή σας και να τη συνδυάζει με την ασφάλεια, είναι και ότι έτσι ενεργοποιούνται πολύτιμες συνάψεις στον εγκέφαλο που σχετίζονται με τη μάθηση της γλώσσας και την ομιλία.

Επικοινωνήστε στη γλώσσα του

Μιμηθείτε εκείνο τον ακατάληπτο ήχο που μόλις έβγαλε. Κουνάει το χεράκι του; Κουνήστε κι εσείς το δικό σας, διατηρώντας πάντα την οπτική επαφή. Πείτε κάτι και περιμένετε την ηχητική ή εκφραστική του αντίδραση πριν πείτε κάτι άλλο.

Είναι ένας τρόπος να αισθανθεί ότι έχει την προσοχή σας και να αρχίσετε να του δείχνετε τι είναι η συζήτηση και πως παίρνουμε τη σειρά μας για να μιλήσουμε, αφού πρώτα ακούσουμε.

Χορέψτε αγκαλιά

Λατρεύει την επαφή με το δέρμα σας, το ανακουφίζει και η κίνηση, οπότε τι καλύτερο; Βάλτε το αγαπημένο σας τραγούδι και χορέψτε με ήπιες κινήσεις στον ρυθμό του.

Αυτή η δραστηριότητα βοηθάει στο δέσιμό του με τον γονιό και στη συναισθηματική του ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα ενθαρρύνει το ενδιαφέρον του για τη μουσική!

Δείξτε του τον κόσμο «αλλιώς»

Αν και τα βρέφη, για λόγους ασφαλείας, δεν πρέπει να κοιμούνται μπρούμυτα, το να τα τοποθετείτε μπρούμυτα για λίγα λεπτά ενώ είναι ξύπνια είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε από την πρώτη μέρα. Συνίσταται, άλλωστε, καθώς βοηθάει την ανάπτυξη των μυών του λαιμού και του πάνω μέρους του κορμού του μωρού, για καλύτερη στήριξη του κεφαλιού και έλεγχο των κινήσεών του.

Ξεκινήστε με 3-5 λεπτά τη φορά σε αυτή τη θέση, τρεις φορές την ημέρα, και αυξήστε τον χρόνο του μπρούμυτα καθώς μεγαλώνει. Καθίστε κάτω μπροστά του και τραβήξτε του την προσοχή, κινώντας αργά ένα χρωματιστό αντικείμενο μπρος-πίσω και αριστερά-δεξιά και ωθώντας το μωρό να παρακολουθήσει την κίνηση με τα μάτια του.

Ανακάλυψη διά της αφής

Με τα χεράκια του θα αρχίσει να εξερευνάει τον κόσμο, οπότε πιάστε αυτά τα μικρά δαχτυλάκια και περάστε τα πάνω από τα μάτια σας, τη μύτη, το στόμα σας, λέγοντάς του παράλληλα τι κάνετε. Μετά κάντε το ίδιο και με το δικό του προσωπάκι.

Δώστε του να αγγίξει διαφορετικές υφές. Ένα πανάκι παρηγοριάς, ένα μεταξωτό μαντήλι, ένα δερμάτινο πορτοφόλι, ένα λούτρινο παιχνίδι, ένα πάνινο βιβλίο, μια κουδουνίστρα από σιλικόνη… Όλα είναι καινούργια και εντυπωσιακά για το μικρό σας και ταυτόχρονα το βοηθούν να αναπτύξει τις λεπτές κινητικές του δεξιότητες.

Προσοχή, αποφύγετε αντικείμενα βαριά, αιχμηρά ή πολύ μικρά! Υπάρχουν πολλά κατάλληλα παιχνίδια για νεογέννητα, που και θα ενθαρρύνουν τη σωματική και συναισθηματική του ανάπτυξη και εσείς θα νιώθετε ασφάλεια καθώς απολαμβάνει την επαφή μαζί τους.

3-6 μηνών: Ενθουσιαζόμαστε & γελάμε

Και να που σιγά-σιγά αρχίζει να αρπάζει αντικείμενα που μπορεί να φτάσει, που τα παιχνίδια βρίσκουν τον δρόμο για το στόμα του, που παρακολουθεί ό,τι κινείται και αναγνωρίζει πρόσωπα, που όχι μόνο χαμογελάει, αλλά γελάει κιόλας!

Σε αυτή τη φάση, αρχίζει να συμμετέχει πιο ενεργητικά στις δραστηριότητες, να μαθαίνει περισσότερα για το σώμα του και να αναπτύσσει νέες δεξιότητες. Τα παιχνίδια βοηθάνε το μωρό σας να ανακαλύψει πιο ουσιαστικά τις υφές και τους ήχους και να εισαχθεί στην έννοια της αιτίας και του αποτελέσματος. Είναι μια περίοδος που αναπτύσσονται ο συντονισμός χεριών και ματιών, οι γνωστικές του ικανότητες και οι κοινωνικές/συναισθηματικές του δεξιότητες.

Συνεχίστε, λοιπόν, ό,τι κάνατε τους πρώτους τρεις μήνες και κρατήστε, επίσης, κατά νου τα ακόλουθα.

Ο θαυμαστός κόσμος των κέντρων δραστηριοτήτων

Μπορεί ήδη να έχετε φέρει στο προσκήνιο ένα κέντρο δραστηριοτήτων, αλλά τώρα αρχίζει να παίρνει τα πάνω του στην καθημερινότητα του παιδιού. Μιλάμε, φυσικά, για τα είδη που είναι αλλιώς γνωστά ως χαλάκια δραστηριοτήτων ή βρεφικά γυμναστήρια.

Προσφέρουν πληθώρα ερεθισμάτων στο βρέφος, από έντονα χρώματα, διαφορετικές υφές και διάφορους ήχους που θα διεγείρουν τις αισθήσεις του, έως κρεμαστά παιχνίδια που θα απλώνει το χεράκι για να πιάσει, ενθαρρύνοντας την κινητικότητά του και τον συντονισμό ματιού και χεριού. Καθώς, μάλιστα, αυξάνεται η ώρα τού «μπρούμυτα», είναι ιδανικά για να τοποθετείτε το μωρό σας πάνω τους.

Αίτιο και αποτέλεσμα

Υπάρχουν πολλοί διασκεδαστικοί τρόποι για να αρχίστε να μαθαίνετε στο μικρό σας αυτή τη βασική αρχή, μέσα από τους οποίους, μάλιστα, αρχίζει να αντιλαμβάνεται και ότι μπορεί το ίδιο να ελέγξει πράγματα στον μεγάλο κόσμο που το περιβάλλει.

Καθώς είναι καθισμένο στην αγκαλιά σας, δώστε του να κρατήσει ένα μουσικό παιχνίδι και ενθαρρύνετέ το να τραβήξει το κορδόνι του. Ξετρελαθείτε με τον ενθουσιασμό του που βλέπει ότι, με το τράβηγμα του κορδονιού, φτάνει μουσική στα αυτιά του!

Βάλτε στο χεράκι του το κορδόνι μπαλονιού με ήλιο και δείτε το να γελάει, καθώς το κουνάει πέρα-δώθε. Προσοχή, πάντα υπό την επίβλεψή σας αυτό. Δεν αφήνουμε ποτέ μωρά με κορδόνια μόνα τους - ελλοχεύει ο κίνδυνος πνιγμού.

Κάνουμε γυμναστική

Για να δυναμώσουν οι μυς, ώστε να αρχίσει να ελέγχει όλο και καλύτερα το σώμα και τις κινήσεις του, χρειάζονται εκγύμναση, έτσι δεν είναι; Ανασηκώστε τα χεράκια του και κουνήστε τα μέσα-έξω και πάνω-κάτω, μιλώντας του παράλληλα και εξηγώντας τι κάνετε. Κάντε το ίδιο και με τα ποδαράκια.

Βάζετε μία ελαφριά μπαλίτσα ακριβώς μπροστά στα πόδια του, για να την κλωτσάει καθώς είναι ξαπλωμένο. Τοποθετείτε μπροστά του ένα χρωματιστό παιχνίδι καθώς είναι σε πρηνή θέση (μπρούμυτα), για να παρακινείται να απλώσει χέρι και να το πιάσει.

Υπό την προϋπόθεση ότι έχει αποκτήσει καλό έλεγχο του κεφαλιού του, καθώς είναι ξαπλωμένο ανάσκελα, βάλτε τα χέρια σας κάτω από τις μασχάλες του και απαλά καθοδηγήστε το να ανασηκωθεί σε καθιστή θέση. Όσο δυναμώνει, θα μπορέσετε να αρχίσετε κάποια στιγμή να κάνετε αυτή την κίνηση πιάνοντάς το από τα χέρια.

Μαγικές φούσκες

Μεγάλη επιτυχία έχουν στα μωρά οι γνωστές φούσκες που κάνουμε με νερό και σαπούνι καθώς φυσάμε μέσα από τον κρίκο (μεταξύ μας, αντίστοιχη επιτυχία εξακολουθούν να έχουν και σ’ εμάς τους μεγάλους).

Αυτές οι μαγικές, λαμπερές, ιριδίζουσες φούσκες που αιωρούνται στον αέρα όχι μόνο τραβούν την προσοχή του μωρού μας, αλλά βοηθούν και στην ανάπτυξη της οπτικής του αντίληψης, καθώς προσπαθεί να εστιάσει και παρακολουθήσει την κίνησή τους με το βλέμμα.

Για να μην πούμε γενικά για τον ενθουσιασμό του, τη χαρά, αλλά και το γέλιο του όταν μία από τις φούσκες σκάει και το ρωτάμε θεατρικά «πού πήγε;;;».

Βόλτα στις κούνιες

Ειδικά αν δεν υπάρχουν μεγαλύτερα αδερφάκια στο σπίτι, η βόλτα στις κούνιες, όπου θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει άλλα παιδιά να τρέχουν και να παίζουν, βάζει ένα λιθαράκι στο χτίσιμο της κοινωνικότητάς του.

Επιπλέον, αν έχει αποκτήσει καλό έλεγχο του κεφαλιού του, μπορείτε να το βάλετε σε μία από τις ειδικές κούνιες για βρέφη και να το κουνήσετε. Πέρα από τη χαρά που θα πάρει, η κίνηση αυτή βοηθά στην ανάπτυξη του αιθουσαίου συστήματος, γνωστό και ως σύστημα ισορροπίας, το οποίο βρίσκεται στο έσω αυτί και ανιχνεύει την κίνηση και τις αλλαγές στη θέση του κεφαλιού.

6-9 μηνών: Ανακαλύπτουμε & συνδυάζουμε

Ήρθε η ώρα για το λατρεμένο σας πλασματάκι να κάθεται χωρίς να στηρίζεται, να αρχίσει να μπουσουλάει, να τρώει αλεσμένη τροφή, να μεταφέρει μικρά αντικείμενα από το ένα χέρι στο άλλο, να γυρνάει για να κοιτάξει προς την πηγή ήχων και να προσθέσει το μπαμπάλισμα στους τρόπους επικοινωνίας του!

Κι εσείς δεν σταματάτε να του μιλάτε, να του τραγουδάτε, να του γελάτε και να το παίρνετε αγκαλιά για να χορέψετε ή για να του συστήνετε λίγο-λίγο τον μεγάλο κόσμο εκεί έξω - και πολύ καλά κάνετε, αφού αυτή η επικοινωνία και η επαφή είναι πολύτιμη για τη συναισθηματική ανάπτυξη του μικρού σας.

Κάποιες δραστηριότητες που μπορείτε να προσθέσετε στο ρεπερτόριό σας είναι οι ακόλουθες.

Παίζουμε κρυφτό

Ναι, εντάξει, δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα για να παίξετε κρυφτό μέσα στο σπίτι και να βρίσκετε το παιδί σας μέσα σε ντουλάπες ή πίσω από καναπέδες, είναι όμως η ώρα για να βρίσκει εκείνο κρυμμένα αντικείμενα εντός του πεδίου που μπορεί να φτάσει.

Κρύψτε ένα παιχνίδι κάτω από το κουβερτάκι, αφήνοντάς το λίγο να εξέχει, και πείτε στο μωρό σας «πού είναι το παιχνιδάκι σου;», ενθαρρύνοντάς το να το βρει και να το γραπώσει, για να το αποκαλύψει. Μόλις κατακτήσει αυτή τη διαδικασία, αρχίστε να κρύβετε το αντικείμενο εντελώς, χωρίς να φαίνεται. Είναι μία χρήσιμη δραστηριότητα για την περαιτέρω ανάπτυξη της λεπτής του κινητικότητας.

Από πού έρχεται ο ήχος;

Πλέον, αρχίζει να αναγνωρίζει την κατεύθυνση απ’ όπου προέρχεται ένας ήχος και να στρέφει το κεφαλάκι του προς αυτόν. Δώστε του, λοιπόν, ερεθίσματα που θα διεγείρουν την ακουστική του αντίληψη.

Καθώς είναι καθισμένο, πηγαίνετε σε ένα σημείο που δεν είναι στο οπτικό του πεδίο, π.χ. στο πλάι και ελαφρώς προς τα πίσω του, και πείτε του «πού είναι η μαμά / ο μπαμπάς;», ωθώντας το να γυρίσει προς τη μεριά απ’ όπου έρχεται ο ήχος της αγαπημένης φωνή σας. Μόλις σας δει, επιβραβεύστε το με ενθουσιασμό.

Αν, πάλι, έχει αρχίσει να μπουσουλάει, τοποθετήστε ένα μουσικό παιχνίδι λίγο μακριά του και παρακινήστε το να μπουσουλήσει μέχρι την πηγή του ήχου. Μην ξεχνάτε την επιβράβευση, όταν τα καταφέρνει!

Συνδυάζουμε λέξεις και εικόνες

Ο συνδυασμός λέξεων και εικόνων είναι μια πολύτιμη διαδικασία για τη γνωριμία του με τον κόσμο, αλλά και για την ανάπτυξη των γλωσσικών του ικανοτήτων.

Βάλτε αντικείμενα της καθημερινότητας (π.χ., μια βούρτσα μαλλιών, ένα σφουγγάρι, ένα ποτηράκι, ένα μήλο, μία κάλτσα κ.λπ.) σε μια υφασμάτινη τσάντα ή σε μια μαξιλαροθήκη και καθίστε απέναντι από το μικρό σας. Αρχίστε να τα βγάζετε ένα-ένα, ονοματίζοντας καθαρά το κάθε αντικείμενο, περιγράφοντάς το και εξηγώντας τη χρήση του.

Καθώς του διαβάζετε το παραμύθι του, δείξτε με το δάχτυλό σας την εικόνα και επαναλάβετε κάποιες φορές τι είναι αυτό που βλέπετε (αρκουδάκι, σκυλάκι, αυτοκίνητο κ.λπ.). Σε εξωτερικό χώρο, μόλις δείτε ότι τραβάει την προσοχή του μικρού σας, δείξτε το κι εσείς με το δάχτυλο και μιλήστε του γι’ αυτό που του κάνει τόση εντύπωση.

Ανακαλύπτουμε τη βαρύτητα

Το έχετε ασφαλισμένο στο καρεκλάκι φαγητού του και του έχετε δώσει ένα παιχνιδάκι να απασχολείται, καθώς εσείς ετοιμάζετε το γεύμα του. Μόνο που περισσότερο χρόνο αφιερώνετε στο να σηκώνετε το παιχνιδάκι από το έδαφος και να του το ξαναδίνετε, παρά να ανακατεύετε την κρέμα του.

Όσο και αν τα νεύρα σας υφίστανται πλήγμα από αυτή τη διαδικασία, για το παιδί σας είναι πολύτιμη. Αφήνοντας το παιχνίδι να πέσει από τα χέρια του και να κάνει θόρυβο στο έδαφος, δεν παρακολουθεί μόνο την έλευση του ήχου που παράγεται, αλλά ανακαλύπτει και τη βαρύτητα και εκπαιδεύεται περαιτέρω στην έννοια του αιτίου και του αποτελέσματος («α, αν αφήνω κάτι από το χέρι μου, αυτό το κάτι πέφτει»).

Στο ίδιο πνεύμα, μπορεί να μην είναι έτοιμο να αρχίσει ακόμα να χτίζει πυργάκια, είναι όμως απολύτως ικανό να τα γκρεμίζει. Καθίστε μαζί του στο πάτωμα, φτιάξτε ένα μικρό πυργάκι με κυβάκια και δείτε το να ενθουσιάζεται καθώς το σπρώχνει με το χεράκι του και τα κυβάκια σκορπίζονται στο πάτωμα. «Σπρώχνω κυβάκια, πέφτουν κυβάκια» - να το πάλι το αίτιο και το αποτέλεσμα.

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου

Τα μωρά αγαπούν να βλέπουν και να παρατηρούν πρόσωπα και, στο στάδιο που βρίσκεται πλέον η ανάπτυξή τους, αναγνωρίζουν τους οικείους τους ανθρώπους. Ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα και τον εαυτό τους και την εικόνα τους!

Από πολύ νωρίτερα έχετε αρχίσει να του δείχνετε τον εαυτό του στον καθρέφτη, αλλά τώρα το παιδί σας έχει ανέβει επίπεδο: του αρέσει πολύ να βλέπει το είδωλό του και απλώνει το χεράκι του για να το αγγίξει.

Ώρα να παίξετε, λοιπόν, με τη βοήθεια είτε καλά στερεωμένου καθρέφτη είτε άθραυστου. Φροντίστε να είναι ορατά τα είδωλα και του παιδιού σας και το δικό σας και ζητήστε από το μικρό σας να δείξει τα ματάκια, τη μύτη και το στόμα του. Δείξτε τα δικά σας ή αγγίξτε με το δάχτυλό σας τα δικά του, ονοματίζοντάς τα, προκειμένου να το βοηθήσετε να καταλάβει.

Κάντε αστείες γκριμάτσες και παρακινήστε το να σας μιμηθεί (η μίμηση αποτελεί εργαλείο μάθησης για τα μωρά άλλωστε). Βάλτε του διάφορα καπελάκια και παρακινήστε το να παρατηρήσει την εικόνα του και πώς, παρά την αλλαγή των καπέλων, κάποια πράγματα μένουν ίδια.

Όλα αυτά το βοηθούν να αρχίσει να αναγνωρίζει τον εαυτό του, ώσπου να φτάσει, γύρω στους 9 μήνες του, να συνειδητοποιήσει πλέον ότι αυτό που βλέπει είναι το δικό του είδωλο («Γεια σου εαυτέ, χαίρομαι που σε γνωρίζω!»).


9-12 μηνών: Χτίζουμε & χορεύουμε

Φωνάζει δυνατά για να τραβήξει την προσοχή σας. Σας δείχνει τρυφερότητα. Στηρίζεται στα έπιπλα και αρχίζει να περπατάει. Κρατάει το μπουκάλι του και χτυπάει αντικείμενα μεταξύ τους. Κουνάει το χεράκι του για χαιρετισμό, επαναλαμβάνει συλλαβές και ίσως το ακούσετε να λέει «μαμά» και «μπαμπά» (συνήθως αρχίζει να λέει αυτές τις δύο λέξεις -και να τις εννοεί- όταν περίπου συμπληρώνει το 1ο έτος της ζωής του).

Είτε τρέχετε από πίσω του για να μη χτυπήσει, είτε τρέχουν τα μάτια σας από τη συγκίνηση για κάθε νέο ορόσημο που κατακτά το παιδί σας, το να παρακολουθείτε την ανάπτυξή του και να συμβάλλετε σε αυτή είναι μια διαδικασία που μόνο εσείς ξέρετε με πόσα υπέροχα συναισθήματα σας γεμίζει (τόσα, που καταπολεμούν μέχρι και την αναμφισβήτητη κούραση…).

Ιδού, λοιπόν, κάποιες ιδανικές δραστηριότητες για τους τελευταίους μήνες της βρεφικής του ηλικίας, που θα το βοηθήσουν να εξελίξει τις δεξιότητες που απέκτησε κατά τους προηγούμενους μήνες στο πλαίσιο της γνωστικής, γλωσσικής, κινητικής και ακουστικής ανάπτυξής του.

Ώρα να χτίσουμε

Στο προηγούμενο στάδιο γκρέμιζε πυργάκια. Σ’ αυτό θα αρχίσει να τα χτίζει. Βεβαίως, δεν μιλάμε για σύνθετες κατασκευές, αλλά για λίγα κομμάτια που τοποθετούνται το ένα πάνω στο άλλο πάνω σε μια βάση, όπως συμβαίνει στον γνωστό και αγαπημένο -από παιδιά και γονείς εξίσου- πύργο από δακτύλιους.

Αυτού του είδους τα εκπαιδευτικά παιχνίδια βοηθούν στην περαιτέρω ανάπτυξη του συντονισμού και της κίνησης των χεριών του παιδιού, ενώ παράλληλα καλλιεργούν την αυτοσυγκέντρωσή του.

Καθίστε μαζί του και δείξτε του πώς βγαίνουν και πώς ξανατοποθετούνται στη βάση οι δακτύλιοι. Καθοδηγήστε το, αλλά ενθαρρύνετε κιόλας το παιδί να το κάνει μόνο του. Στην αρχή θα καταφέρνει μόνο να βγάζει τους δακτύλιους, όσο όμως περνάει ο καιρός και πλησιάζει στο πρώτο έτος της ζωής του θα έρθει και η στιγμή που θα χτίσει μόνο του τον πρώτο του πύργο.

Αδειάζουμε και γεμίζουμε

Αρχίζει να απολαμβάνει να βάζει αντικείμενα σε ένα δοχείο, να τα βγάζει και να τα ξαναβάζει, και όλο αυτό το βοηθά στην ανάπτυξη της λεπτής του κινητικότητας και της χωροταξικής του αντίληψης. Βεβαίως, χρειάζεται να του δείξετε πρώτα εσείς πώς να το κάνει.

Το σημαντικό είναι το δοχείο να είναι διαφανές, ώστε να βλέπει πώς αδειάζει, πώς γεμίζει και εντέλει πώς τα αντικείμενα χωράνε σε έναν δεδομένο χώρο. Μπορείτε να αγοράσετε ένα σχετικό εκπαιδευτικό παιχνίδι (π.χ., μία συσκευασία με μεγάλα χρωματιστά τουβλάκια) ή να αξιοποιήσετε πράγματα που έχετε ήδη στο σπίτι (ένα διαφανές πλαστικό δοχείο με μεγάλο άνοιγμα και παιχνιδάκια του παιδιού).

Το πρώτο μας παζλ

Συντονισμός χεριού και ματιού, λεπτή κινητικότητα, ανάπτυξη λογικής και προσπάθειας επίλυσης προβλημάτων. Τα παζλ βοηθούν σε όλα αυτά. Κι ενώ το μικρό σας δεν είναι ακόμα έτοιμο να φτιάχνει παζλ, είναι ωστόσο έτοιμο να αποκτήσει την πρώτη του επαφή μαζί τους (επιλέξτε παζλ μέχρι τέσσερα, το πολύ πέντε κομμάτια).

Πολύ χρήσιμα για τον ίδιο σκοπό είναι και τα δοχεία με διαφορετικές υποδοχές, μέσα από τα οποία το παιδί πρέπει να περάσει τα αντίστοιχα κομμάτια. Το να επιλέξει ποιο πάει σε ποια υποδοχή και να αντιληφθεί ότι ενδεχομένως χρειάζεται να το γυρίσει ώστε να ταιριάξει, για να πέσει μέσα στο δοχείο, αποτελεί επίσης μια διαδικασία χρήσιμη για την κατανόηση της λογικής της επίλυσης προβλημάτων.

Καθίστε μαζί του, δείξτε του, καθοδηγήστε το, ενθαρρύνετέ το. Παρακολουθήστε το να προσπαθεί να αυτοσυγκεντρωθεί για να τα καταφέρει. Κι όταν όντως, χωρίς άγχος και πίεση, έρθει η ώρα για να τα καταφέρει, επευφημήστε το και γιορτάστε τη στιγμή!

Παίζουμε μουσική

Χμ, ίσως δεν πρόκειται ακριβώς για μουσική, αλλά περισσότερο για… θόρυβο. Για το μωρό μας όμως είναι εξαιρετικά συναρπαστική η ποικιλία των ήχων, αλλά και η δημιουργία τους.

Αναποδογυρίστε πλαστικά τάπερ και μεταλλικά κατσαρολάκια (ή όποιο άλλο ασφαλές σκεύος και κουτί), εμφανίστε και μια ξύλινη κουτάλα και αρχίστε να χτυπάτε τα αντικείμενα και να συναρπάζετε το μικρό σας με τους ήχους τους. Δώστε του να χτυπήσει και το ίδιο, είτε με την κουτάλα είτε απευθείας με τα χεράκια του.

Καθώς διασκεδάζει και γελάει, εξελίσσει παράλληλα την ακουστική του αντίληψη, τις κινητικές του δεξιότητες και τον συντονισμό.

Βεβαίως, και η πραγματική μουσική έχει πάντα θέση στην καθημερινότητά σας, για να μην πούμε ότι είναι απαραίτητη. Δεν είναι μία μόνο, ούτε δύο οι επιστημονικές έρευνες που έχουν δείξει τη μεγάλη συμβολή της μουσικής στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών.

Έρευνα, που έγινε από το πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον συγκεκριμένα σε μωρά 9 μηνών, έδειξε πως εκείνα που ήταν στο γκρουπ των μουσικών δραστηριοτήτων μπορούσαν στο τέλος της μελέτης να αντιληφθούν καλύτερα τα μοτίβα, αλλά και να προβλέψουν ρυθμικά μοτίβα - δύο δεξιότητες που είναι απαραίτητες στο να μάθουν τα παιδιά να μιλούν.

Χορεύουμε;

Κι αφού η μουσική είναι για τα καλά στη ζωή σας, βάλτε και τον χορό! Τώρα πια η προτεινόμενη δραστηριότητα δεν είναι να πάρετε αγκαλιά το μωρό σας για να χορέψετε, όπως όταν ήταν μικρότερο (όχι ότι δεν μπορείτε να κάνετε και αυτό βέβαια).

Καθίστε στο πάτωμα, βάλτε τα χέρια σας αριστερά και δεξιά του κορμού του μωρού σας για να το στηρίζετε, και ενθαρρύνετέ το να χορέψει ακούγοντας το αγαπημένο του τραγούδι (όπου χορός, το λύγισμα και τέντωμα των ποδιών). Αν χρειάζεται λιγότερη υποστήριξη για να σταθεί, τότε πιάστε το από τα χεράκια και ωθήστε το να ακολουθήσει το παράδειγμά σας και να αλλάζει θέση στα ποδαράκια του.

Ενδυνάμωση μυών, συντονισμός, ισορροπία, αντίληψη του ρυθμού, καλλιέργεια της μνήμης και των γνωστικών του ικανοτήτων, διασκέδαση, χαρά - θέλετε και άλλους λόγους για να το ρίξετε στον χορό;

Μην ξεχνάτε!

Δεν θα βαρεθούμε ποτέ να το λέμε: κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και παίρνει τον δικό του χρόνο για να κάνει τα πράγματα. Άλλα θα κατακτήσουν τα ορόσημά τους λίγο νωρίτερα, άλλα λίγο αργότερα (αν σας προβληματίζει κάτι στους χρόνους του παιδιού σας, ο μόνος κατάλληλος για να σας καθοδηγήσει είναι ο παιδίατρός του).

Οι δραστηριότητες, λοιπόν, που σας προτείνουμε σκοπό έχουν να σας δώσουν ιδέες για το πώς μπορείτε να συμβάλλετε με ερεθίσματα στην ανάπτυξη του μωρού σας και να διασκεδάσετε μαζί και όχι να αποτελέσουν μία αγχωτική ή καταναγκαστική διαδικασία. Δεν θέλει πίεση, θέλει ενθάρρυνση, υποστήριξη και χαρά!

Και, φυσικά, μην ξεχνάτε ότι στο Irokids μπορείτε να βρείτε μία σειρά από παιχνίδια που, πέρα από το γεγονός ότι θα προσφέρουν διασκέδαση στο παιδί σας, θα το βοηθήσουν με τον εκπαιδευτικό τους χαρακτήρα να εξελίξει τις δεξιότητές του. Η ομάδα μας, όπως πάντα, είναι στη διάθεσή σας, είτε online είτε στο φυσικό κατάστημα, για να σας κάνει προτάσεις και να σας λύσει τυχόν απορίες.

Καλό παιχνίδι και να περνάτε υπέροχα με το μικρό σας!

Υπεύθυνος Σύνταξης: Συντακτική ομάδα του Irokids

Η συντακτική ομάδα του Irokids αποτελείται από μαμάδες που καταγράφουν την προσωπική τους άποψη με βάση την εμπειρική τους γνώση και η αρθρογραφία τους έχει αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα. Για οποιοδήποτε θέμα σας απασχολεί, για εσάς ή για το παιδί σας, θα πρέπει να συμβουλεύεστε πάντοτε τον παιδίατρο ή τον προσωπικό σας γιατρό.

"