Alternate Text

Πώς να κάνω μπάνιο το μωρό; (Συμβουλές βήμα-βήμα)

Picture for category Πώς να κάνω μπάνιο το μωρό; (Συμβουλές βήμα-βήμα)
 OK Baby Βρεφικό Μπανάκι Onda Evolution White
€ 47,00
Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

Πώς να κάνω μπάνιο το μωρό; (Συμβουλές βήμα-βήμα)

Όπως τα περισσότερα σε αυτή τη ζωή, έτσι και τα πρώτα μπανάκια του μικρού σας δεν θέλουν κόπο, αλλά τρόπο. Σας δίνουμε οδηγίες βήμα-βήμα, ώστε το πρώτο του «splish splash, I was taking a bath» να συνοδευτεί με το μικρότερο δυνατό άγχος για εσάς!

Όλα είναι πρωτόγνωρα για το μωρό σας, αλλά και για εσάς, εφόσον πρόκειται για το πρώτο σας παιδί. Συνήθως, σε τέτοιες περιπτώσεις, το άγχος είναι ικανό να μας κάνει να ξεχνάμε ό,τι συμβουλές ενδεχομένως μας έδωσαν φεύγοντας από το μαιευτήριο ή ό,τι διαβάσαμε μόνοι μας προκαταβολικά, όσο το μωρό ήταν ακόμα στην κοιλίτσα της μαμάς του.

Πότε είναι η ώρα για το πρώτο του μπάνιο; Πώς να το πιάσω και πώς εξασφαλίζω ότι δεν θα μου γλιστρήσει; Πώς πρέπει να είναι το νερό; Να χρησιμοποιήσω σαπούνι; Τι άλλο πρέπει να προσέξω; Και τελικά πόσο συχνά χρειάζεται μπανάκι το μωρό μου;

Αν αυτές οι απορίες έχουν ήδη σχηματιστεί σαν συννεφάκι πάνω από το κεφάλι σας, απλώς συνεχίστε να διαβάζετε και θα σας λυθούν όλες!

Πότε να κάνω μπάνιο το μωρό μου

Το πρώτο ολόσωμο μπανάκι του παιδιού σας γίνεται αφού πρώτα πέσει ο ομφάλιος λώρος, το οποίο παίρνει περίπου δύο εβδομάδες για να συμβεί (από την 7η έως την 21η ημέρα είναι η φυσιολογική περίοδος - αν δεν έχει πέσει μετά την 3η εβδομάδα, επικοινωνήστε με τον/την παιδίατρό σας). Όσο ο ομφάλιος λώρος παραμένει στο σώμα του νεογέννητου, δεν θα το βάλετε σε μπανιερίτσα με νερό.

Ένα άλλο θέμα είναι η συχνότητα. Καθώς το μικρό σας μεγαλώνει, απολαμβάνει την επαφή με το νερό και γίνεται πιο κινητικό, η συχνότητα σταδιακά αυξάνεται και κάποια στιγμή μπορεί να γίνει μέχρι και μέρος της καθημερινής σας ιεροτελεστίας.

Αυτό, όμως, δεν πρόκειται να συμβεί πριν περάσουν μήνες, ίσως και χρόνος, ενώ εδώ μας ενδιαφέρει ο πρώτος καιρός, κατά τον οποίο, λοιπόν, το μικρό σας δεν χρειάζεται περισσότερα από τρία μπάνια την εβδομάδα. Μάλιστα, οι δύο φορές είναι πιο ενδεδειγμένες.

Ο λόγος που το συχνό πλύσιμο αντενδείκνυται είναι γιατί μπορεί να ξηράνει το ευαίσθητο δερματάκι του μωρού σας. Φυσικά, δεν αμελείτε στο ενδιάμεσο να καθαρίζετε την επίμαχη περιοχή έπειτα από κάθε αλλαγή πάνας, καθώς και το πρόσωπο, τον λαιμό και τα χεράκια του βρέφους.

Ως προς το ποια ώρα της ημέρας είναι καλύτερη για το μπάνιο του, αυτό εξαρτάται κυρίως από εσάς, αν και το μικρό σας μπορεί επίσης να έχει «άποψη», κι ας μη λέει ακόμα ούτε «μα» ούτε «μπα».

Εξαρτάται από εσάς, υπό την έννοια ότι είναι καλό να επιλέξετε την πιο βολική στιγμή, εκείνη κατά την οποία θα είστε πιο χαλαροί και θα υπάρχουν μικρότερες πιθανότητες κάποιος εξωγενής παράγοντας να διακόψει τη διαδικασία. Κι αυτή η στιγμή μπορεί να είναι είτε κατά τις πρωινές είτε κατά τις βραδινές ώρες.

Πώς μπορεί, όμως, το μικρό σας να ανατρέψει τα δεδομένα σας; Δεν αντιδρούν όλα τα μωρά στο νερό με τον ίδιο τρόπο. Κάποια νεογέννητα μπορεί όντως να χαλαρώνουν με ένα βραδινό μπανάκι και να συμβάλλει αυτό στο να κοιμηθούν πιο εύκολα, άλλα όμως μπορεί να «τσιτώνουν», είτε γιατί δυσαρεστούνται είτε γιατί το… υπερευχαριστιούνται, και μετά να υπάρχει γκρίνια αντί για τη γαλήνη του ύπνου.

Αν έχετε επιλέξει το βραδινό μπάνιο, αλλά το μικρό σας δεν μοιάζει να συμφωνεί, δοκιμάστε να μεταφέρετε τη διαδικασία μία ώρα νωρίτερα, αντί για τελευταία στιγμή πριν το βάλετε για ύπνο, ή ακόμα και κατά τις απογευματινές ώρες.

Τέλος, αποφύγετε να κάνετε μπάνιο το βρέφος ενώ ήδη πεινάει ή αμέσως μόλις τελειώσετε το τάισμά του. Στην πρώτη περίπτωση, ο ήδη υπάρχων εκνευρισμός της πείνας θα κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα και για τους δυο σας, ενώ στη δεύτερη υπάρχει περίπτωση να βγάλει μέρος του γάλακτος που ήπιε.

Tip: Αν δείτε ότι το μωρό σας δυσανασχετεί πολύ με το νερό και με τη διαδικασία, μπορείτε να επιστρέψετε στον τρόπο που το πλένατε πριν πέσει ο λώρος (ξαπλωμένο πάνω σε πετσέτα, με βρεγμένο πανάκι και βαμβακάκια μωρού) για κάποιες ημέρες και μετά να ξαναδοκιμάσετε την μπανιερίτσα.

Πού να κάνω μπάνιο το νεογέννητο

Όσον αφορά τον χώρο, κάθε δωμάτιο του σπιτιού είναι κατάλληλο, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

• Τόσο ο χώρος όσο και οι διαθέσιμες επιφάνειες επαρκούν για να συγκεντρώσετε όλα τα απαραίτητα είδη δίπλα σας (να τα φτάνετε απλώνοντας το χέρι), χωρίς να περιορίζεται η κινητικότητά σας.

• Μπορείτε να εξασφαλίσετε την καλή θερμοκρασία του δωματίου (περίπου στους 23οC), για να μην κρυώσει το μικρό σας.

• Κρατάτε κλειστά τα παράθυρα, ώστε να μην υπάρχει κρύο ρεύμα.

Αν, βέβαια, επιλέξετε να κάνετε μπάνιο το μωρό σας στον νιπτήρα, αναγκαστικά περιορίζεστε στον χώρο του μπάνιου. Οι άλλες επιλογές είναι διαθέσιμες μόνο εφόσον προμηθευτείτε ένα βρεφικό μπανάκι (μπανιέρα), που μπορεί να τοποθετηθεί είτε πάνω στη βάση του είτε σε άλλη σταθερή επιφάνεια.

Το μπανάκι μπορεί, θεωρητικά, να τοποθετηθεί και μέσα στην μπανιέρα, αλλά το σκύψιμό σας μέσα σε αυτή, καθώς και η γενικότερη στάση και οι κινήσεις σας για το πλύσιμο του βρέφους, θα επιβαρύνουν πολύ περισσότερο το δικό σας σώμα. Γι’ αυτό συνήθως οι γονείς το αποφεύγουν τον πρώτο καιρό, προτιμώντας να πλένουν το μωρό σε επιφάνεια που βρίσκεται σε βολικό ύψος.

Εν των μεταξύ, ίσως έχετε ακούσει φίλους σας να κάνουν μπάνιο το νεογέννητο στον νιπτήρα, κρατώντας το ανάσκελα ή μπρούμυτα πάνω στο χέρι τους, το οποίο ουσιαστικά τοποθετούν σαν βραχίονα κάτω από το σώμα του παιδιού.

Να υποθέσουμε, όμως, ότι δεν πρόκειται για το πρώτο τους παιδί, οπότε είναι ήδη εξοικειωμένοι με τη διαδικασία και έχουν την άνεση που τους παρέχει η εμπειρία;

Ένας νέος γονιός, μαμά ή μπαμπάς, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ξεκινήσει από πίστα αυξημένης δυσκολίας, όταν υπάρχει πιο εύκολος τρόπος για να διαχειριστεί την, ούτως ή άλλως απαιτητική, εμπειρία του πρώτου μπάνιου. Γι’ αυτό εμείς προτείνουμε την τοποθέτηση του βρέφους μέσα στο μπανάκι (ή στον νιπτήρα-μπανιέρα) για αρχή.

Προετοιμασία για το πρώτο μπάνιο του μωρού

Υπάρχει ένας απαράβατος κανόνας: Ποτέ δεν αφήνουμε το βρέφος μόνο του στον χώρο καθώς το ετοιμάζουμε για μπάνιο, κατά τη διάρκεια αυτού ή μετά την ολοκλήρωσή του.

Αυτό σημαίνει πως, πριν ξεκινήσουμε το μπάνιο του, συγκεντρώνουμε όλα όσα θα χρειαστούμε, έτσι ώστε να μην το αφήσουμε δευτερόλεπτο μόνο του μέσα στην μπανιερίτσα ή πάνω στην επιφάνεια αλλαγής, για να πεταχτούμε να φέρουμε κάτι που ξεχάσαμε.

Επίσης, χτυπάει το τηλέφωνο στο δίπλα δωμάτιο και δεν υπάρχει άλλος να το σηκώσει; Αφήστε το να χτυπάει ή, αν σας προκαλεί άγχος, βγάλτε προκαταβολικά το σταθερό από την πρίζα και βάλτε το κινητό στο αθόρυβο όσο διαρκεί το μπάνιο του μικρού σας.

Χτυπάει το κουδούνι; Αγνοήστε το. Το πολύ-πολύ κάποιος να σας γκρινιάξει μετά, αλλά δεν συγκρίνεται με το τι μπορεί να συμβεί στο παιδί εν τη απουσία σας. Δυστυχώς, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις σοβαρών τραυματισμών βρεφών πέφτοντας από την αλλαξιέρα, αλλά και πνιγμών σε λίγα μόνο δάχτυλα νερό…

Αν είναι απαραιτήτως ανάγκη να απαντήσετε είτε στο ένα είτε στο άλλο, τυλίξτε το μωρό με πετσέτα και πάρτε το μαζί σας.

Για να δούμε, λοιπόν, κατόπιν τούτου, τι θα πρέπει να έχουμε συγκεντρώσει και να έχουμε δίπλα μας πριν ξεκινήσει το bath time!

1. Ένα βρεφικό μπανάκι, εκτός αν επιλέξετε τον νιπτήρα για τα πρώτα του μπάνια.

2. Μία πετσέτα, την οποία θα απλώσετε στο μπανάκι ή στον νιπτήρα. Τα μωρά… γλιστράνε, οπότε η πετσέτα βοηθά κάπως στο να είναι πιο σταθερά, αλλά και να είναι πιο απαλή η επιφάνεια πάνω στην οποία ακουμπάνε. Μία άλλη εναλλακτική, που πολλοί γονείς θα σας πούνε ότι τους έλυσε τα χέρια, είναι κάποια αντιολισθητική βάση, η οποία μπορεί να τοποθετηθεί μέσα στο μπανάκι, όπως αυτή της AngelCare.

3. Άλλη μία πετσέτα, για να τυλίξετε το μωρό σας αμέσως μόλις τελειώσει το μπανάκι του. Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι να είναι απαλή και απορροφητική, κατάλληλη για το ευαίσθητο βρεφικό δέρμα, όπως είναι, για παράδειγμα, η παιχνιδιάρικη πετσέτα Duck της Zoocchini ή το τρυφερό σετ Baby Mouse του Καρφιτσωμένου Γάτου.

4. Βρεφικό σαμπουάν και αφρόλουτρο. Τα προϊόντα που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να έχουν ουδέτερο PH και να είναι κατάλληλα για το δερματάκι του μωρού. Επίσης, δεδομένου ότι το ένα χέρι σας θα είναι μονίμως απασχολημένο στο να στηρίζει το βρέφος, προτιμήστε προϊόντα που βρίσκονται σε δοχεία με αντλία, για εύκολη χρήση με το άλλο χέρι.

5. Μία κανάτα γεμάτη με χλιαρό νερό και ένα πλαστικό μπολάκι ή ποτηράκι. Η χρήση της κανάτας με νερό που βρίσκεται ήδη στη σωστή θερμοκρασία εξυπηρετεί στο να αποφύγουμε να κάψουμε ή να κρυώσουμε κατά λάθος το μικρό μας. Κι αυτό γιατί η θερμοκρασία του νερού απευθείας από τη βρύση του νιπτήρα ή το τηλέφωνο του ντους μπορεί να αλλάξει ξαφνικά και εμείς να μην το καταλάβουμε…

6. Δύο απαλά βαμβακερά πανάκια ή βρεφικό σφουγγάρι και βαμβακάκια μωρού.

7. Βρεφική βούρτσα για το κεφαλάκι του.

8. Καινούργια πάνα και το καθαρό φορμάκι που θα του φορέσετε μετά το μπάνιο.

Δίπλα στα απαραίτητα είδη που θα πρέπει να έχουν συγκεντρωθεί πριν το μπάνιο, υπάρχουν δύο ακόμα, που όμως είναι προαιρετικά ή εξατομικεύονται.

Το ένα είναι το θερμόμετρο μπάνιου, προκειμένου να ελέγχετε τη θερμοκρασία του νερού αν νιώθετε ανασφάλεια με το τεστ του αγκώνα (θα σας πούμε στη συνέχεια γι’ αυτό).

Το άλλο, κάποιο βρεφικό λαδάκι ή κρέμα για ενυδάτωση. Τα νεογέννητα συνήθως δεν χρειάζονται ενυδατικό προϊόν μετά το μπάνιο. Αν, όμως, το δερματάκι του δικού σας μωρού είναι ιδιαιτέρως ξηρό ή εντοπίζετε έντονη ξηρασία σε συγκεκριμένα σημεία (π.χ. γύρω από τους καρπούς ή τους αστραγάλους), τότε μία επάλειψη κάποιου ενυδατικού προϊόντος ειδικού για τις βρεφικές επιδερμίδες μπορεί να είναι χρήσιμη.

Bath time!

Κι έτσι σιγά-σιγά φτάνουμε στην ίδια την ώρα του μπάνιου. Εφόσον έχετε προετοιμάσει τον χώρο και έχετε συγκεντρώσει τα απαιτούμενα, το μπανάκι του νεογέννητου δεν θα διαρκέσει πολύ, λίγα λεπτά μόνο.

Βλέπετε, τα πράγματα προς το παρόν είναι πιο χρηστικά παρά διασκεδαστικά (γι’ αυτό δεν έχουν νόημα ακόμα τα παιχνίδια μπάνιου). Επίσης, θα θέλετε να κρατήσετε τη διάρκεια σύντομη, γιατί το βρέφος κρυώνει γρήγορα.

Η χρηστικότητα της διαδικασίας, ωστόσο, δεν αφαιρεί τον χαρακτήρα της ως μία εμπειρία σύνδεσης με το παιδί σας. Γι’ αυτό είναι καλό να είναι παρόντες και να συμμετέχουν και οι δύο γονείς στα πρώτα μπανάκια - για να μην πούμε πόσο πολύτιμα είναι τα τέσσερα χέρια έναντι των δύο!

Μάλιστα, αν δεν είναι εφικτό να κάνετε μπανάκι το μωρό σας και οι δύο γονείς μαζί, δείτε μήπως μπορεί κάποιο άλλο αγαπημένο σας πρόσωπο να παρίσταται τις πρώτες φορές, για να δώσει μία χείρα βοηθείας στα βήματα που ακολουθούν.

Βήμα 1ο

Ρίχνουμε χλιαρό νερό στο μπανάκι, τόσο ώστε να φτάσει σε ύψος περίπου τα 5-7 εκατοστά. Η θερμοκρασία του νερού θα πρέπει να κυμαίνεται στους 36-38οC και ο τρόπος ώστε να ελέγξουμε ότι είναι μεν χλιαρό και όχι πολύ ζεστό για το μωρό μας είναι βυθίζοντας τον αγκώνα μας μέσα (έχει μεγαλύτερη ευαισθησία από άλλα μέρη του χεριού). Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε ένα θερμόμετρο μπάνιου.

Έλεγχος θερμοκρασίας του νερού με τον αγκώνα

Βήμα 2ο

Ξαπλώνουμε το βρέφος πάνω στην πετσέτα και το ξεντύνουμε, κρατώντας μόνο την πάνα του. Το τυλίγουμε με την πετσέτα, για να μη μας κρυώσει, και βουτάμε ένα βαμβακάκι στο νερό. Το πιέζουμε να φύγει η περίσσια νερού και καθαρίζουμε το ένα μάτι του μωρού, με κίνηση από τη μύτη προς το εξωτερικό μέρος του προσώπου. Κάνουμε το ίδιο με άλλο βαμβακάκι για το δεύτερο μάτι.

Με ένα τρίτο (ή και τέταρτο) βρεγμένο βαμβακάκι καθαρίζουμε το υπόλοιπο πρόσωπο, δίνοντας έμφαση κάτω από τη μυτούλα, γύρω από το στόμα και κάτω από το πιγούνι.

Καθαρισμός ματιού του μωρού

Βήμα 3ο

Βγάζουμε την πάνα του μωρού. Αν δούμε ότι έχει λερωθεί, πρώτα το καθαρίζουμε, όπως θα κάναμε σε όποια αλλαγή πάνας, και μετά το βάζουμε στη μπανιερίτσα, καθώς δεν θέλουμε να γεμίσει ακαθαρσίες το νερό που θα χρησιμοποιήσουμε για το μπανάκι του.

Χωρίς καθυστέρηση, πιάνουμε σταθερά με το ένα μας χέρι το ποδαράκι του, περνώντας το μπράτσο μας για στήριξη πίσω από τον ποπό του, και με το άλλο χέρι στηρίζουμε τον λαιμό και το κεφάλι του.

Το καθίζουμε προσεκτικά στην μπανιερίτσα, βάζοντας μέσα πρώτα τα ποδαράκια. Με το ένα μας χέρι θα στηρίζουμε το κεφαλάκι του παιδιού μας καθ’ όλη τη διάρκεια του μπάνιου, κρατώντας το σταθερό και διατηρώντας ταυτόχρονα την πολυπόθητη και για τους δύο επαφή.

Tip: Επειδή το μεγαλύτερο μέρος του σώματος του παιδιού είναι έξω από το νερό κατά το μπάνιο, ο τρόπος για το κρατήσουμε ζεστό είναι να ρίχνουμε ανά διαστήματα πάνω στο κορμάκι του λίγο χλιαρό νεράκι, χρησιμοποιώντας το ποτηράκι ή το μπολάκι.

Στηρίζουμε το κεφάλι του παιδιού κατά τη διάρκεια του μπάνιου

Βήμα 4ο

Βουτάμε το μαλακό πανάκι στο χλιαρό νερό και το περνάμε πάνω στο κεφαλάκι του για να το βρέξουμε (όχι στο πρόσωπο). Παίρνουμε μια μικρή δόση σαμπουάν και κάνουμε απαλές κινήσεις, σαν μασάζ, στο κεφάλι, φροντίζοντας να καθαρίσουμε καλά την περιοχή πίσω από τα αυτιά και περιμετρικά στον λαιμό του μωρού.

Ξεπλένουμε καλά το σαμπουάν με το βρεγμένο πανάκι. Αν υπάρχουν πάνω από δύο χέρια διαθέσιμα, ο ένας γονιός μπορεί να κρατάει με το ένα χέρι σταθερό το κεφάλι και με το άλλο να προστατεύει τα ματάκια του παιδιού, καθώς ο έτερος γονιός ρίχνει προσεκτικά χλιαρό νεράκι με την κανάτα, για να ξεπλυθεί το κεφαλάκι.

Ξεπλένουμε το κεφάλι του μωρού ρίχνοντας προσεκτικά νερό από την κανάτα

Βήμα 5ο

Βρέχουμε πάλι το πανάκι μας ή το σφουγγάρι, χρησιμοποιώντας αν θέλουμε και λίγο βρεφικό αφρόλουτρο, και πλένουμε το υπόλοιπο σώμα, πάντα με απαλές κινήσεις, ξεκινώντας από τον κορμό και κατεβαίνοντας προς τα κάτω (αφήνουμε την περιοχή της πάνας τελευταία).

Δείχνουμε ιδιαίτερη επιμέλεια ανάμεσα στα δαχτυλάκια, κάτω από τις μασχάλες, εκεί που τα ποδαράκια ενώνονται με το σώμα και οπουδήποτε το δέρμα του μωρού κάνει δίπλες (μην ξεχάσετε αυτές τις αξιολάτρευτες στα μπρατσάκια και στα μπουτάκια!), τραβώντας απαλά το δέρμα ώστε να εκτεθεί η «κρυμμένη» περιοχή.

Την περιοχή της πάνας, στο τέλος, την πλένουμε από μπροστά προς τα πίσω, ειδικά στα κοριτσάκια.

Πλένουμε το σώμα του μωρού με απαλές κινήσεις

Βήμα 6ο

Ξεπλένουμε καλά το μωρό με το βρεγμένο πανάκι ή, αν είναι ήρεμο και όχι κινητικό, ρίχνοντας προσεκτικά στο κορμάκι του νερό με την κανάτα.

Ξεπλένουμε το μωρό με βρεγμένο πανάκι ή με το νερό της κανάτας

Βήμα 7ο

Τώρα που είναι βρεγμένο, το μικρό μας γλιστράει ακόμα περισσότερο, οπότε είναι βασικό το να το πιάσουμε πολύ σταθερά και με τα δύο χέρια, για να το βγάλουμε από το μπανάκι (με τον ίδιο τρόπο που το βάλαμε μέσα ή όπως αλλιώς μας βολεύει, αρκεί να είναι σταθερές οι λαβές μας και να στηρίζεται καλά το κεφάλι).

Το ακουμπάμε πάνω στην καθαρή πετσέτα και το τυλίγουμε αμέσως, καλύπτοντας και το κεφαλάκι του.

Τυλίγουμε αμέσως το μωρό με μία πετσέτα

Βήμα 8ο

Περνάμε με τη βούρτσα το κεφαλάκι του και στεγνώνουμε καλά το δέρμα του μωρού παντού, δίνοντας έμφαση στα σημεία όπου διπλώνει και μπορεί να συγκρατήσει υγρασία.

Οι κινήσεις μας πρέπει να είναι πάλι απαλές, για να μην ερεθίσουμε το δερματάκι του, οπότε δεν τρίβουμε με την πετσέτα, παρά το στεγνώνουμε καλά ταμποναριστά.

Χτενίζουμε τα μαλλιά του μωρού για να μην κρατήσουν υγρασία

Βήμα 9ο

Κάνουμε επάλειψη με λαδάκι, εάν και όπου χρειάζεται, και, τέλος, ντύνουμε το μικρό μας. Αυτό ήταν!

Mε την εμπειρία έρχεται η γνώση!

Μετά τα λίγα πρώτα μπάνια του μωρού σας, θα έχετε εξοικειωθεί και θα είστε πιο ήρεμοι με την όλη διαδικασία, απολαμβάνοντάς τη κι εσείς περισσότερο. Κανείς, όμως, δεν γεννιέται γνωρίζοντας τα πάντα και κανένας γονιός δεν ξέρει τι ακριβώς να κάνει, πριν μάθει εμπειρικά να το κάνει.

Τις αγωνίες «πώς να το πιάσω και να μην το… σπάσω», «φοβάμαι μη μου γλιστρήσει», «μα αφού τα κάνω όλα σωστά, γιατί κλαίει;», τις είχαν αναρίθμητοι νέοι γονείς πριν από εσάς και θα τις έχουν αναρίθμητοι και έπειτα από εσάς.

Μην ξεχνάτε, άλλωστε, ότι και για το βρέφος τα πράγματα είναι πρωτόγνωρα και πως τα μωρά χρειάζονται επίσης με τη σειρά τους χρόνο για να εξοικειωθούν με το νερό και τη διαδικασία - άλλα λιγότερο, άλλα περισσότερο.

Το σημαντικότερο είναι να διατηρείτε την ψυχραιμία σας και σιγά-σιγά όλα θα γίνουν πιο εύκολα και θα πάρουν τον δρόμο τους…

Όπως λέμε πάντα, και με δεδομένο ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό, αν κάτι στη συμπεριφορά του μωρού σας σάς προβληματίζει, ο άνθρωπος στον οποίο πρέπει να απευθυνθείτε είναι ο παιδίατρός σας.

Τα πάντα για το πρώτο μπάνιο του μωρού

Στο Irokids, διαθέτουμε μία μεγάλη ποικιλία απαραίτητων ειδών για το πρώτο μπάνιο του μωρού σας. Θα βρείτε προϊόντα για κάθε budget και αισθητική, από ασφαλή υλικά και με έμφαση στην εργονομία: μπανάκια, πετσέτες και μπουρνούζια, αντιολισθητικές βάσεις, θερμόμετρα μπάνιου, βρεφικά σαμπουάν και αφρόλουτρα, πανάκια και σφουγγάρια κ.ο.κ.

Παραμένουμε, δε, πάντα στη διάθεσή σας, για να σας λύσουμε όποια τυχόν απορία, αλλά και για να αποστείλουμε άμεσα το προϊόν που χρειάζεστε για να φροντίσετε το μικρό σας με τον καλύτερο τρόπο!

*Για το άρθρο αξιοποιήθηκαν πληροφορίες από τη Mayo Clinic, την NHS (Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας) και την ιστοσελίδα υγείας WebMD

Υπεύθυνος Σύνταξης: Συντακτική ομάδα του Irokids

Η συντακτική ομάδα του Irokids αποτελείται από μαμάδες που καταγράφουν την προσωπική τους άποψη με βάση την εμπειρική τους γνώση και η αρθρογραφία τους έχει αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα. Για οποιοδήποτε θέμα σας απασχολεί, για εσάς ή για το παιδί σας, θα πρέπει να συμβουλεύεστε πάντοτε τον παιδίατρο ή τον προσωπικό σας γιατρό.

Αφήστε το σχόλιό σας
Σχόλια
25/9/2022 4:47 μμ
είναι τόσο γλυκά τα μωρά
"