Alternate Text

Πώς να επιλέξουμε σωστά βρεφικά παιχνίδια

Picture for category Πώς να επιλέξουμε σωστά βρεφικά παιχνίδια
Baby To Love Εκπαιδευτικοί 3D Κύβοι
€ 24,90
Άμεση παραλαβή / Παράδοση 1 έως 4 ημέρες

Πώς να επιλέξουμε σωστά βρεφικά παιχνίδια

Διαβάστε σημαντικές πληροφορίες για την ασφάλεια των βρεφικών παιχνιδιών και τα κριτήρια με τα οποία θα μπορέσετε να επιλέξετε το κατάλληλο για το δικό σας μωρό ή ως δώρο για όποιο άλλο μωράκι αγαπάτε.

Ποιο είναι το πρώτο παιχνίδι που θυμάστε;

Το δικό μου ήταν ένας φωτεινός αγκαλίτσας της El Greco με γαλανή περιβολή.

Μόλις κάτι μηνών ήμουν όταν μου τον πήραν οι γονείς μου, κι όμως η ανάμνηση της χαράς και της αίσθησης ασφάλειας που ένιωθα όταν τον έσφιγγα με τα χεράκια μου και το μούτρο του φωτιζόταν με ακολουθεί έως σήμερα, τέσσερις δεκαετίες μετά.

Την ίδια ακριβώς ανάμνηση μου έχουν πει ότι συντηρούν και άλλοι φίλοι και φίλες που έσκασαν μύτη στον κόσμο στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Προφανώς, εκείνη την περίοδο αυτός ο αγκαλίτσας έκανε θραύση!

Ποιο ήταν, λοιπόν, το δικό σας αγαπημένο παιχνίδι από τότε που μπορεί ακόμα να μη μιλούσατε ούτε να μπουσουλούσατε, αλλά παρ’ όλα αυτά ήδη μπορούσατε να αντλήσετε χαρά και απόλαυση μασώντας το, ζουλώντας το, αγκαλιάζοντάς το;

Και τώρα που θυμηθήκατε, δεν εύχεστε να έχει και το δικό σας παιδί, ανίψι ή εγγόνι αντίστοιχες πολύτιμες αναμνήσεις όταν μεγαλώσει;

Γι’ αυτό ετοιμάσαμε αυτόν τον οδηγό.

Ο σκοπός μας δεν είναι να σας υποδείξουμε το «καλύτερο» παιχνίδι για να πάρετε στο μωρό που αγαπάτε - το προσωπικό σας γούστο και η οικονομική σας δυνατότητα είναι που θα καθορίσουν αυτή την επιλογή.

Θέλουμε, όμως, να σας βοηθήσουμε να διαλέξετε ανάμεσα σε επιλογές που είναι καλές για παιδιά έως ενός έτους. Και το «καλές» σημαίνει δύο πράγματα: ασφαλείς και κατάλληλες για βρέφη.

Βασικές συμβουλές αγοράς παιχνιδιών

Η σωστή επιλογή εξαρτάται από το κατά πόσο το παιχνίδι ανταποκρίνεται στο αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού, δίνοντάς του ερεθίσματα για να τροφοδοτήσει τη φαντασία του και να εξελίξει τον συντονισμό του, μην εγκυμονώντας, ταυτόχρονα, κινδύνους για την υγεία ή την ασφάλειά του.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι βασικές συμβουλές αγοράς παιχνιδιών συνοψίζονται στις εξής:

• Επιλέγουμε παιχνίδι που προορίζεται όντως για την ηλικιακή ομάδα στην οποία εντάσσεται το παιδί. Ακολουθούμε τη σήμανση στην ετικέτα του ή την ηλικιακή διευκρίνιση στο e-shop, αν το αγοράσουμε ηλεκτρονικά. Μόνο τα παιχνίδια που αναγράφουν στην ετικέτα τους «0+» είναι κατάλληλα για νεογέννητα.

• Παιχνίδια με μικρά αποσπώμενα μέρη ΔΕΝ ενδείκνυνται για παιδιά κάτω των 3 ετών, καθώς τα μικρά μας μέχρι αυτή την ηλικία έχουν την τάση να βάζουν αντικείμενα στο στόμα τους και ελλοχεύει ο κίνδυνος πνιγμού.

• Το ίδιο το παιχνίδι θα πρέπει, επίσης, να έχει επαρκές μέγεθος ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος κατάποσής του. Συνιστάται να έχει μήκος τουλάχιστον 6 εκ. και διάμετρο τουλάχιστον 3 εκ.

• Αν το παιχνίδι περιλαμβάνει μπαταρίες, το κάλυμμά τους θα πρέπει να είναι ασφαλισμένο με βίδες, ώστε να μην μπορέσουν να το ανοίξουν με τα δαχτυλάκια τους. Τόσο οι μπαταρίες όσο και το υγρό τους είναι επικίνδυνα για τα μικρά παιδιά.

• Αποφεύγουμε παιχνίδια που βγάζουν πολύ δυνατό ή τρομακτικό ήχο, καθώς μπορούν να ταράξουν το παιδί μας ή ακόμα και να βλάψουν την ακοή του.

• Δεν αγοράζουμε παιχνίδια που δεν φέρουν τη σήμανση CE πάνω τους ή στη συσκευασία τους. Όλα τα παιχνίδια που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλουν να έχουν αυτή τη σήμανση, η οποία σημαίνει ότι συμμορφώνονται με τους κανόνες ασφαλείας που έχει θέσει η ΕΕ.

Οδηγός μας το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού

Τα παιχνίδια δεν είναι απλώς χαριτωμένα αντικείμενα που διασκεδάζουν τα μικρά μας ή τα απασχολούν τις ώρες που είναι ξύπνια. Ο ρόλος τους στη σωματική, γνωστική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών είναι σημαντικός, ιδίως κατά την πρώιμη ανάπτυξή τους.

Πέρα από το πολύ σημαντικό θέμα της ασφάλειας, η ηλικιακή κατηγοριοποίηση των παιχνιδιών έχει, ως εκ τούτου, νόημα και για άλλους δύο λόγους:

1. Καθορίζει την ηλικία κατά την οποία το παιδί θα μπορεί να αντιληφθεί πώς να παίξει με το εν λόγω παιχνίδι, ώστε να αντλήσει οφέλη από την ενασχόληση με αυτό.

2. Εξασφαλίζει ότι το παιχνίδι ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του παιδιού βάσει του σταδίου της ανάπτυξής του.

Ας δούμε, λοιπόν, τι νοείται ως κατάλληλη επιλογή σε κάθε στάδιο ανάπτυξης του βρέφους.

Νεογέννητα

Η αλήθεια είναι πως τους δύο-τρεις πρώτους μήνες της ζωής του το βρέφος δεν χρειάζεται παιχνίδια.

Χρειάζεται την αγκαλιά της μαμάς και του μπαμπά, την επαφή μαζί τους, την καθησυχαστική φωνή τους. Έχει ανάγκη να νιώσει ασφάλεια και το δέσιμο με τους γονείς του είναι κομβικό για τη συναισθηματική ανάπτυξή του.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως δεν αντλεί ερεθίσματα ευρύτερα από το περιβάλλον του ή ότι δεν υπάρχουν παιχνίδια που μπορούν να το βοηθήσουν να νιώσει ανακούφιση.

Οι αντιθέσεις, η παρακολούθηση της κίνησης και οι διάφοροι ήχοι είναι οι βασικές παράμετροι που κάνουν κάποια παιχνίδια καλές επιλογές για νεογέννητα.

Κρεμαστά κούνιας

Δεν είναι τυχαίο που τα κρεμαστά παιχνίδια κούνιας αποτελούν μία από τις πιο δημοφιλείς επιλογές για δώρο όταν ένα μωράκι έρχεται στον κόσμο. Χρώμα, κίνηση, διάφορα σχήματα, μουσική…

Είτε τα συνδυάζουν όλα είτε μέρος από αυτά, μπορούν να συντροφεύσουν το παιδί από τη γέννηση, προσφέροντας οπτικά και ηχητικά ερεθίσματα την ώρα που βρίσκεται στην κούνια, στο καρότσι ή στο αυτοκίνητο.

Kiokids Κρεμαστό Παιχνίδι Δραστηριοτήτων Unicorn

Λούτρινα λευκών ήχων

Αν και τα λούτρινα λευκών ήχων εντάσσονται στην κατηγορία των παιχνιδιών, απευθύνονται περισσότερο στον ύπνο παρά στον ξύπνιο του βρέφους.

Αυτά τα παιχνίδια τοποθετούνται στο δωμάτιο και παράγουν ήχους που γαληνεύουν το μωρό, κάνοντάς το να νιώσει την ίδια ασφάλεια που αισθανόταν στη μήτρα της μαμάς του και βοηθώντας το να κοιμηθεί.

Zazu σκυλάκι λούτρινο Dex με συσκευή Λευκών Ήχων

Σημείωση: Τόσο τα κρεμαστά παιχνίδια κούνιας όσο και τα λούτρινα λευκών ήχων δεν απευθύνονται, φυσικά, αποκλειστικά σε νεογέννητα. Από την άλλη, υπάρχουν και άλλα παιχνίδια με ένδειξη 0+ που μπορείτε να αγοράσετε εξαρχής, όπως κουδουνίστρες, μασητικά, παιχνίδια δραστηριοτήτων και πανάκια παρηγοριάς. Επιλέγουμε σε αυτό το άρθρο να τα τοποθετήσουμε στην επόμενη ηλικιακή κατηγορία απλώς και μόνο επειδή το παιδί θα τα απολαύσει περισσότερο μετά το πρώτο τρίμηνο της ζωής του.

Από 3 μηνών και άνω

Το μικρό μας αρχίζει να αλληλεπιδρά πιο ενεργά με τα αντικείμενα. Τα εξερευνά με την αφή, τα γραπώνει, τα βάζει στο στόμα, γελάει παίζοντας μαζί τους!

Το βρέφος αναπτύσσει νέες δεξιότητες, ανακαλύπτει τις υφές και εξακολουθεί να γοητεύεται από τους ήχους.

Είναι μια περίοδος κατά την οποία, όπως έχουμε πει σε προηγούμενο άρθρο μας, αναπτύσσονται ο συντονισμός χεριών και ματιών, οι γνωστικές του ικανότητες και οι κοινωνικές/συναισθηματικές του δεξιότητες. Τώρα, επίσης, εισάγεται σταδιακά στη ζωή του η έννοια της αιτίας και του αποτελέσματος.

Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος όλος είναι ένα παιχνίδι - ή, εναλλακτικά, ότι ένα σωρό παιχνίδια μπορούν να το βοηθήσουν να καλλιεργήσει πολύτιμες δεξιότητες.

Μασητικά

Η ποικιλία των μασητικών σε σχέδια και χρώματα μοιάζει ατελείωτη. Ιδανικά για τα μικρά χεράκια τους και την ανάπτυξη της λεπτής τους κινητικότητας, αλλά και για να απαλύνουν τον πόνο της οδοντοφυΐας, μπορεί να είναι φτιαγμένα από σιλικόνη, καουτσούκ ή και από μη επεξεργασμένο φυσικό ξύλο κατάλληλο για μάσημα.

Μπορεί, επίσης, να περιέχουν αποστειρωμένο νερό και να δροσίζονται στο ψυγείο, να συνδυάζονται με κουδουνίστρα ή με υφασμάτινο παιχνίδι (2 σε 1), να περιλαμβάνουν διάφορες υφές… Αφήστε που είναι τόσο χαριτωμένα που δεν θα ξέρετε ποιο να πρωτοδιαλέξετε!

Tommee Tippee Μασητικό Κουκουβάγια Μεγάλη Πορτοκαλί

Κουδουνίστρες

Εννοείται πως μπορείτε να του κουνάτε εσείς από την πρώτη στιγμή μια κουδουνίστρα για να του τραβήξετε την προσοχή και να αρχίσετε να το εξοικειώνετε με τους διάφορους ήχους.

Τώρα, όμως, που μπορεί να την πιάσει έστω και για λίγο μόνο του, να την κουνήσει και να αρχίσει να αντιλαμβάνεται ότι αυτή η κίνηση οδηγεί και στην παραγωγή ήχου (σχέση αιτίας και αποτελέσματος), πόσο πιο συναρπαστικό είναι αυτό για το μικρό σας!

Πανάκια παρηγοριάς

Αυτά τα πανάκια είναι μαλακά σαν χάδι και έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν, ακριβώς, παρηγοριά και μια αίσθηση θαλπωρής.

Αν και είναι κατάλληλα και για νεογέννητα, μετά το πρώτο τρίμηνο βοηθούν ουσιαστικά τα παιδιά να αναπτύξουν τις κινητικές τους δεξιότητες, καθώς εξερευνούν με τα δαχτυλάκια τους τις αισθητικές λεπτομέρειές τους και τις διάφορες υφές.

Κάποια, όπως το Croco Green της Done by Deer, μπορεί να περιλαμβάνουν και μασητικό, ενώ άλλα, όπως το πανάκι με την καμηλοπάρδαλη Gerri της Gro Company, να σας δίνουν επίσης τη δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσετε ως μαριονέτα για να διασκεδάσετε το μικρό σας.

Done by Deer Νάνι Cozy Friend Elphee Grey

Παιχνίδια δραστηριοτήτων

Μπορεί να έχουν τη μορφή υφασμάτινου βιβλίου, μπάλας, μαξιλαριού, που επιπλέον ενισχύει τους ραχιαίους μυς, ή μικρού χαλιού, που ευνοεί την τοποθέτηση σε πρηνή θέση και, επακόλουθα, βοηθάει την ανάπτυξη των μυών του λαιμού και του πάνω μέρους του κορμού του μωρού, για καλύτερη στήριξη του κεφαλιού και έλεγχο των κινήσεών του.

Αυτά τα παιχνίδια προσφέρουν πληθώρα ερεθισμάτων, από διαφορετικές υφές και χρώματα έως παραγωγή ήχων ή μουσικής, πυροδοτώντας τη βρεφική περιέργεια και ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων, της οπτικής αντίληψης, της ακοής και της συναισθηματικής νοημοσύνης.

Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται και τα βρεφικά γυμναστήρια, που συνδυάζουν χαλάκι δραστηριοτήτων και διάφορα κρεμαστά παιχνίδια, όπως το All Around Me Gym της Taf Toys ή το Into Τhe Forest Deluxe της Tiny Love.

Ισχύει ό,τι και για τα υπόλοιπα παιχνίδια δραστηριοτήτων αναφορικά με τα ερεθίσματα, μόνο που στα βρεφικά γυμναστήρια το παιδί, επιπλέον, απλώνει χεράκια για να πιάσει τα παιχνίδια ή ενθαρρύνεται να κλωτσήσει επιφάνειες, ενδυναμώνοντας τους μυς και ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την κινητικότητά του και τον συντονισμό ματιού και χεριού.

Tiny Love Χαλάκι Super Mat Tiny Princess Tales

Από 6 μηνών και άνω

Το δεύτερο μισό του πρώτου χρόνου του παιδιού είναι μια περίοδος που περιλαμβάνει συναρπαστικά αναπτυξιακά ορόσημα.

Ξεκινάει να κάθεται χωρίς να στηρίζεται. Αρχίζει να μπουσουλάει και να πιάνεται από έπιπλα για να σταθεί όρθιο. Τρώει αλεσμένη τροφή. Μεταφέρει αντικείμενα από το ένα χέρι στο άλλο. Η έννοια του αιτίου και του αποτελέσματος μπαίνει πιο ισχυρά στο παιχνίδι, ενώ επίσης ξεκινά και ο πειραματισμός του βρέφους με την επίλυση προβλημάτων.

Με τη συμπλήρωση του πρώτου εξαμήνου, προστίθενται και άλλα παιχνίδια στη φαρέτρα των γονιών για τη διασκέδαση αλλά και την εξέλιξη των δεξιοτήτων του παιδιού.

• Μπορείτε να δώσετε περισσότερα κίνητρα για το μπουσούλημά του με μία μουσική μπαλίτσα.

• Η ώρα του ταΐσματος μπορεί να γίνει πιο διασκεδαστική με ένα παιχνίδι για το καθισματάκι φαγητού, όπως είναι ο Γουίλ ο Ανεμόμυλος.

• Οι αντιληπτικές και κινητικές δεξιότητες του βρέφους εξελίσσονται περαιτέρω με ηλεκτρονικά παιχνίδια, όπως ο Ciro Pizza Lover ή ο Elliot Camping Lover της Chicco, των οποίων την κίνηση ή την παραγωγή ήχων και φωτός μπορεί να ενεργοποιήσει μόνο του με το πάτημα ενός κουμπιού ή την περιστροφή μερών τους.

• Οι πυραμίδες με κυβάκια κάνουν την εμφάνισή τους για να εκπαιδεύσουν ακόμα περισσότερο τα μικρά μας στην έννοια της αιτίας και του αποτελέσματος. Αν και μάλλον θα αρχίσει να χτίζει μετά τους 9 μήνες, μπορεί κάλλιστα, νωρίτερα, να αρχίσει να γκρεμίζει την πυραμίδα που θα χτίζετε εσείς, σπρώχνοντας με τα χεράκια του τα κυβάκια («Κοίτα να δεις, όταν εγώ σπρώχνω, αυτά πέφτουν. Συναρπαστικό!»).

• Παιχνίδια όπως το Δένδρο της Ζωής της Chicco, που καλούν τα παιδιά να μετακινήσουν μέρη τους και να νιώσουν με το χεράκι τους όλες τις υφές, εξελίσσουν τη λεπτή κινητικότητα του βρέφους. Ταυτόχρονα, μπορείτε με αυτά να ενθαρρύνετε το μικρό σας να μάθει να αναγνωρίζει σχήματα (εν προκειμένω τα ζώα), μιας και ο συνδυασμός λέξεων και εικόνων είναι μια πολύτιμη διαδικασία για τη γνωριμία του παιδιού με τον κόσμο, αλλά και για την ανάπτυξη των γλωσσικών του ικανοτήτων.

Baby To Love Εκπαιδευτικοί 3D Κύβοι

Από 9 μηνών και άνω

Όσο περισσότερο πλησιάζει το βρέφος τα πρώτα του γενέθλια τόσο πιο χρήσιμα αρχίζουν να γίνονται παιχνίδια που το ενθαρρύνουν να προσπαθεί να λύσει προβλήματα, να αναπτύξει περαιτέρω τον οπτικοκινητικό συντονισμό και τη λεπτή του κινητικότητα, να αυτοσυγκεντρωθεί και να βάλει πολύτιμα λιθαράκια στη διαδικασία ανάπτυξης λογικής και χωροταξικής αντίληψης.

Τώρα χρειάζεται παιχνίδια που θα το βοηθήσουν να μάθει, με τρόπο διασκεδαστικό, να διακρίνει τα διαφορετικά χρώματα, σχήματα και μεγέθη και που θα διεγείρουν τις λογικές συσχετίσεις, στο πλαίσιο της ανάπτυξης των γνωστικών του δεξιοτήτων.

Τέτοιου είδους παιχνίδια, κατάλληλα για παιδιά 9+ μηνών, είναι:

• Απλά παζλ των τεσσάρων κομματιών με έντονα χρώματα, όπως αυτό της Vitamina G.

• Παιχνίδια που καλούν το παιδί να στοιβάξει τα κομμάτια τους με λογική αλληλουχία, όπως ο κλασικός και διαχρονικά αγαπημένος πύργος από δακτύλιους της Chicco ή το Hunny Bunny Stacker της Taf Toys, ή να τα ξεβιδώσει και να τα ξαναβιδώσει, όπως οι εκπαιδευτικές χάντρες της Lalaboom.

• Δοχεία με διαφορετικές υποδοχές, στις οποίες το παιδί πρέπει να τοποθετήσει τα σωστά κομμάτια ή να τα περάσει από μέσα τους, επιλέγοντας ποιο πάει πού και μπαίνοντας στη διαδικασία να το περιστρέψει προκειμένου να ταιριάξει. Τέτοια παιχνίδια είναι, για παράδειγμα, ο κύβος με σχήματα και σφυρί της Chicco και ο ξύλινος κύβος με σχήματα της Trixie.

Taf Toys Παιχνίδι Δραστηριοτήτων Hunny Bunny Stacker

Παίζουμε με ασφάλεια

Η ασφαλής ενασχόληση ενός βρέφους με παιχνίδι κατάλληλο για την ηλικία του δεν εξαρτάται μόνο από τις προδιαγραφές στις οποίες οφείλει να ανταποκρίνεται εξαρχής.

Αφού, λοιπόν, έχετε αγοράσει ένα παιχνίδι για το μικρό σας ή το έχετε λάβει ως δώρο, κρατήστε κατά νου και τα ακόλουθα:

1. Είναι σημαντικό να διαβάσετε τις οδηγίες χρήσης. Για παράδειγμα, εάν πρόκειται για λούτρινο, ποιος είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να το πλύνετε, ώστε να μην αλλοιώσετε την ποιότητά του;

2. Βεβαιωθείτε πως το παιχνίδι δεν έχει κάποιο κατασκευαστικό σφάλμα πριν το δώσετε στο παιδί σας. Είναι όλα τα μέρη του λούτρινου ραμμένα καλά ή υπάρχει, π.χ., κάποιο μάτι έτοιμο να φύγει; Είναι στιβαρή η κατασκευή του πλαστικού παιχνιδιού ή υπάρχει κάποια ρωγμή που μπορεί να οδηγήσει σε σπάσιμό του μόλις το παιδί το βάλει στο στόμα του;

3. Ελέγχετε κάθε τόσο ότι το παιχνίδι παραμένει σε καλή κατάσταση. Αν δείτε στοιχεία φθοράς ή θραύσης που θα μπορούσαν να τραυματίσουν το παιδί ή να αποτελέσουν κίνδυνο για την υγεία και τη ζωή του, απομακρύνετέ το από τα χέρια του διά παντός.

4. Μην αφήνετε κανένα παιχνίδι στην κούνια του μωρού την ώρα του ύπνου. Για την ακρίβεια, μέχρι το βρέφος να συμπληρώσει τον πρώτο χρόνο ζωής, μέσα στην κούνια του δεν πρέπει να υπάρχει τίποτα άλλο πέρα από το ίδιο την ώρα του ύπνου.

5. Τα, τοποθετημένα σωστά, κρεμαστά παιχνίδια κούνιας είναι ασφαλή όσο το παιδί δεν μπορεί να τα φτάσει. Όταν το μικρό σας αρχίσει να ανασηκώνεται επαρκώς ώστε να μπορεί να τα γραπώσει, πρέπει να τα αφαιρέσετε από την κούνια του.

6. Εάν υπάρχει μεγαλύτερο παιδί στο σπίτι, είναι σημαντικό να φυλάτε τα παιχνίδια του χωριστά από εκείνα του βρέφους, αλλά και, πιο πολύ από ποτέ, να επιβλέπετε την ώρα του παιχνιδιού. Δεν θέλετε το μεγαλύτερο αδερφάκι να δώσει, με όλη του την καρδιά και την καλή διάθεση, στο μωρό ένα δικό του παιχνίδι (με αποσπώμενα μέρη, γωνίες, μακριές κορδέλες, μικρό μέγεθος εν γένει) για να παίξει, έτσι δεν είναι;

Παίξτε μαζί με το παιδί σας!

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, τα παιχνίδια που είναι πιο πιθανό να διευκολύνουν την ανάπτυξη του παιδιού είναι εκείνα που χρησιμοποιούνται διασκεδαστικά και εποικοδομητικά κατά την ώρα του παιχνιδιού μαζί με έναν αφοσιωμένο φροντιστή (γονιό, παππού, γιαγιά ή άλλον ενήλικα).

Κι αυτό γιατί, σε αυτό το πλαίσιο, η ενασχόληση με το παιχνίδι είναι πιο πιθανό να περιλαμβάνει πλούσιες γλωσσικές εμπειρίες και πολύτιμες -συναισθηματικές και άλλες- αλληλεπιδράσεις για το παιδί.

Άλλωστε, τα μικρά μας μαθαίνουν μέσω της παρατήρησης και της μίμησης. Το βρέφος δεν μπορεί να ξέρει τι να κάνει με το παιχνίδι αν δεν του δείξουμε πρώτα εμείς, με υπομονή και αμέριστη υποστήριξη.

Όπως, λοιπόν, τονίζει η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, τα παιχνίδια δεν αποτελούν υποκατάστατο της ζεστής και στοργικής σχέσης μας με τα παιδιά.

Αντιθέτως, ιδίως κατά τη βρεφική ηλικία, πιο πολύ και από τον όποιο εκπαιδευτικό τους χαρακτήρα, ο στόχος τους είναι να ενθαρρύνουν την αλληλεπίδρασή μας με το παιδί, καθώς από αυτή θα αντλήσει τα περισσότερα οφέλη για τη γνωστική, λεκτική και συναισθηματική ανάπτυξή του.

Στο Irokids θα βρείτε μία σειρά από ποιοτικά παιχνίδια που θα προσφέρουν ερεθίσματα στο ίδιο το παιδί και σε εσάς την ευκαιρία να περάσετε εποικοδομητικό χρόνο μαζί του, χτίζοντας παιχνίδι-παιχνίδι την πολύτιμη σχέση σας!

Για το άρθρο αξιοποιήθηκαν πληροφορίες από το healthychildren.org και μία έρευνα της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής για την επιλογή κατάλληλων παιχνιδιών για μικρά παιδιά, καθώς επίσης και από τις συμβουλές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ασφάλεια των παιχνιδιών, την Εθνική Ένωση των ΗΠΑ για την Εκπαίδευση Μικρών Παιδιών (NAEYC) και το Stanford Children’s Health

Αφήστε το σχόλιό σας
"