Επιδερμίδα & Καθαρισμός

Η καλή λειτουργία της κεράτινης στιβάδας του δέρματος (stratum corneum) είναι υψίστης σημασίας αφού ρυθμίζει τουλάχιστον τρεις σημαντικές επιδερμικές διαδικασίες: α. τον αντιμικροβιακό φραγμό, β. την ομοιόσταση της διαπερατότητας του φράγματος και γ. την ακεραιότητα/ συνοχή του φράγματος της επιδερμίδας. Το pH της επιφάνειας του δέρματος κυμαίνεται από 5 στο εξώτερο στρώμα μέχρι περίπου 7 στην διεπιφάνεια με την βιώσιμη επιδερμίδα. Οι διακυμάνσεις του pH της κεράτινης στιβάδας από το φυσιολογικό σχετίζονται άμεσα με διαταραχές της λειτουργίας των επιδερμικών διαδικασιών. Συγκεκριμένα, έχει διερευνηθεί και αναφερθεί ότι όξινο pH της κεράτινης στιβάδας (4-5) αποθαρρύνει την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών ενώ ταυτόχρονα ευνοεί την φυσική μικροχλωρίδα του δέρματος, ευνοεί την βέλτιστη λειτουργία της διαπερατότητας του φράγματος της επιδερμίδας, καθώς και ενισχύει την ακεραιότητά του με το να ελαττώνει και να ρυθμίζει την δράση ενζύμων που προκαλούν ασυνοχή. Χαρακτηριστικό είναι ότι αύξηση του pH της κεράτινης στιβάδας κατά 0.5 μόνο μονάδα μπορεί ήδη να προκαλέσει ανωμαλίες στην ακεραιότητα της φράγματος της επιδερμίδας. Αυτό το γεγονός είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για ομάδες ανθρώπων που έχουν ενδογενώς αυξημένο pH του δέρματος, όπως τα νεογνά, οι ηλικιωμένοι, καθώς και άνθρωποι με δερματικές παθήσεις όπως ατοπική δερματίτιδα και ευαίσθητο δέρμα. Για αυτές τις περιπτώσεις η διατήρηση ή πιθανόν η ρύθμιση του pH της επιδερμίδας είναι ιδιαιτέρως σημαντική.
Το pH του δέρματος επηρεάζεται από ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες. Τα καθαριστικά δέρματος είναι ένας από αυτούς τους εξωγενείς παράγοντες. Συγκεκριμένα, έχει αναφερθεί συχνότατα η ύπαρξη σχέσης μεταξύ του pH της επιδερμίδας και του pH των καθαριστικών προϊόντων που έχουν εφαρμοστεί πάνω στην επιδερμίδα. Για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί ότι ακόμα και μεμονωμένη χρήση προϊόντος που έχει πιο αλκαλικό pH, όπως μία μπάρα σαπουνιού, μπορεί να αυξήσει το pH της επιδερμίδας από 1.5 έως 3 μονάδες. Εκτός από τις αναφερόμενες αλλαγές στο pH του δέρματος, τα καθαριστικά προϊόντα προκαλούν ερεθισμούς, ξηρότητα, απολιπιδοποίηση της κεράτινης στιβάδας και ανωμαλίες της λειτουργίας του φράγματος της επιδερμίδας. Αυτά τα αποτελέσματα φαίνεται να σχετίζονται τόσο με το pH των καθαριστικών προϊόντων, όσο και με την σύνθεσή τους. Για παράδειγμα, έχει παρουσιαστεί σε έρευνα ότι φόρμουλα βασισμένη σε συνδυασμό sodium laureth sulfate και cocamidopropyl betaine προκάλεσε μεγαλύτερη μεταβολή του pH της επιδερμίδας από φόρμουλα βασισμένη σε συνδυασμό cocamidopropyl betaine και lauryl glucoside, ανεξαρτήτως του pH της φόρμουλας. Συμπερασματικά, τα προϊόντα καθαρισμού δεν θα πρέπει να έχουν μόνο βέλτιστο pH, γύρω στο 4.5, αλλά και βέλτιστη σύνθεση και κατάλληλο συνδυασμό ήπιων επιφανειοδραστικών.

ΟΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΜΩΡΟΥΔΙΑΚΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

Η κεράτινη στιβάδα των νεογνών έχει λιγότερα κερατινοκύτταρα από εκείνη των ενήλικων ατόμων, καθώς και μεγαλύτερα ποσοστά νερού. Αυτό συνεπάγεται ότι το φράγμα της επιδερμίδας των νεογνών, το οποίο δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως, είναι πολύ μικρότερο με αποτέλεσμα να κάνει την επιδερμίδα τους πιο ευαίσθητη. Επιπρόσθετα, δεν παρέχεται προστασία από το σμήγμα, το οποίο δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί και το pH της επιδερμίδας τους είναι πιο υψηλό, έως και 6,5, σε αντίθεση με των ενηλίκων. Όταν αυτό το ελλιπές και ευαίσθητο επιδερμικό φράγμα των νεογνών αντιδρά με το περιβάλλον, προκαλείται περεταίρω μείωση του πάχους του φράγματος με αποτέλεσμα την πιο εύκολη διείσδυση ερεθιστικών παραγόντων και αλλεργιογόνων και πιο εύκολη απώλεια υγρασίας. Με τον τρόπο αυτό προκαλούνται ερεθισμοί, ξηρότητα, ατοπικές δερματίτιδες και ερεθισμοί από την πάνα.

Τα καθαριστικά προϊόντα περιέχουν επιφανειοδραστικά τα οποία έχουν κατεξοχήν λιποδιαλυτικές ικανότητες και μπορούν να προκαλέσουν φθορά στο λιπιδιακό πλέγμα της επιδερμίδας. Στα νεογνά που το πλέγμα είναι ελλιπές αυτές οι φθορές έχουν ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, με αποτέλεσμα η χρήση ηπίων καθαριστικών να χρήζει ακόμα πιο απαραίτητη.

Επιπλέον, η σταθερότητα του λιπιδικού προστατευτικού πλέγματος ευνοείται από το χαμηλό pH. Η επιρροή του pH των καθαριστικών προϊόντων στο μωρουδιακό δέρμα δεν έχει μελετηθεί ακόμα πλήρως αλλά είναι βέβαιο ότι θα επιτίθεται στον μανδύα της επιδερμίδας και θα διαταράσσει τη λειτουργία του, όπως έχει παρατηρηθεί και για τους ενήλικες και όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Παρόλο που προϊόντα περιποίησης και καθαρισμού προσώπου με pH κοντά στο φυσιολογικό υπάρχουν στην αγορά για περισσότερο από 30 χρόνια, ακόμα δεν έχουν κυκλοφορήσει πολλά προϊόντα για νεογνά με pH ρυθμισμένο στο φυσιολογικό του πλέγματος οξέων της επιδερμίδας.

Γενικά το μωρουδιακό δέρμα δεν έχει συχνά ανάγκη για έντονο καθαρισμό αφού δεν έρχεται σε επαφή με έντονους λεκέδες, ενώ έχει ανάγκη για μη ξηραντικές και μη ερεθιστικές ουσίες (ειδικά ώστε να μην τσούζουν στα μάτια ή το στόμα). Για τους λόγους αυτούς ουσίες όπως τα sulfosuccinates, betaines και alkyl polyglycosides προτιμούνται.

Για να εξασφαλίζεται η δερματική συμβατότητα των προϊόντων πρέπει ωστόσο να γίνεται και σωστή χρήση των προϊόντων. Για παράδειγμα, για ξηρά και εκζεματικά δέρματα καθημερινά αφρόλουτρα δεν ενδείκνυνται. Η θερμοκρασία του νερού κατά το μπάνιο δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τους 35° C και η δόση των προϊόντων καθαρισμού θα πρέπει να είναι συνετή.

Η ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΛΕΤΗΜΕΝΗ ΣΕΙΡΑ HELENVITA BABY

Η σειρά HELENVITA BABY σχεδιάστηκε ώστε να μη διαταράσει και να προστατεύει τη ευαίσθητη βρεφική και παιδική επιδερμίδα. Τα προιόντα καθαρισμού διαχωρίζονται σε δύο κατηγορίες

Αφρίζοντα με ήπια επιφανειοδραστικά

HELENVITA BABY ALL OVER CLEANSER
HELLENVITA BABY SOFT FOAM

Μη αφρίζοντα χωρίς επιφανειοδραστικά

HELENVITA BABY BATH OIL 
HELENVITA BABY CRADLE CAP OIL

Tα 2 αφριστικά προϊόντα, δεν περιέχουν ερεθιστικά επιφανειοδραστικά sles-sls, που απομακρύνουν έντονα και βίαια τη λιπαρότητα απο την προστατευτική στοιβάδα και μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα ή ερεθισμό στην εύθραυστη μωρουδιακή επιδερμίδα. Περιέχουν ήπια μόνο επιφανειοδρασικά από φυσικές πρώτες ύλες, που σέβονται την υδρολιπιδική στοιβάδα της επιδερμίδας και μειώνουν την εμφάνιση ξηρότητας ή ερεθισμών μετά το μπάνιο. Έχουν αποδεδειγμένη χαμηλή ερεθιστικότητα και είναι ιδανικά για ευαίσθητες επιδερμίδες.
Στην καθαριστική βάση του αφρού και του υγρού καθαρισμού Pharmex baby δεν περιέχεται κανένα από τα επιφανειοδραστικά συστατικά με υψηλό ποσοστό ερεθιστικότητας (κόκκινη κλίμακα)

Το pH τους είναι ρυθμισμένο στο 5.5, όπως συστήνεται απο τους δερματολόγους, ώστε να μη διαταράσσει τη διαδικασία του σχηματισμού του όξινου προστατευτικού μανδύα που συναντάμε στο δέρμα των ενηλίκων.
Η δεύτερη κατηγορία καθαριστικών προιόντων είναι ειδικά σχεδιασμένη για τον απαλό καθαρισμό κατά τους πρώτους μήνες γέννησης του μωρού σας. Η βάση τους αποτελείται από φυσικά μαλακτικά και καταπραϋντικά έλαια που ενυδατώνουν το δέρμα, ενώ όταν έρθουν σε επαφή με το νερό ξεβγάζονται εύκολα παρασύροντας τους ρύπους. Δεν περιέχουν επιφανειοδραστικά συστατικά και δεν διαταράσσουν τη κεράτινη στοιβάδα. Είναι ότι πιο απαλό για το καθαρισμό του μωρού αφού σε αντίθεση με τα κοινά καθαριστικά όλο το νερό έχει αντικατασταθεί από ενυδατικά και περιποιητικά έλαια.

Η σειρά αποτελείται ακόμα από:
-κρέμα αλλαγής της πάνας με οξείδιο του ψευδαργύρου για δημιουργία προστατευτικού αδρανούς φιλμ στην επιφάνεια της επιδερμίδας,
-προστατευτικό γαλάκτωμα με 30% φυσική πούδρα- χωρίς ταλκ!- για προστασία της επιδερμίδας απο την εφίδρωση και την υγρασία
-ενυδατικό γαλάκτωμα προσώπου-σώματος για την απαλή ενυδάτωση της επιδερμίδας.
Όλες οι κρέμες είναι απαλλαγμένες απο σιλικόνες, παράγωγα πετρελαίου (παραφινέλαιο και βαζελίνη), pegs, ερεθιστικά συντηρητικά και έχουν σχεδιαστεί να περιέχουν όσο το δυνατόν υψηλότερα ποσοστά φυσικών θρεπτικών ελαίων και καταπραυντικών εκχυλισμάτων σε pH συμβατό με αυτό της επιδερμίδας.

Είναι εμπλουτισμένα με:
 OMEGA BLUE (2%), έλαιο μύρτιλλου. Το έλαιο μύρτιλλου περιέχει ένα πολύ υψηλό ποσοστό, άνω του 50%, πολυακόρεστων λιπαρών οξέων omega‐6 και omega‐3 στη βέλτιστη αναλογία. Είναι πλούσιο σε καταπραϋντικές φυτοστερόλες και βιταμίνη Ε και είναι ιδανικό για την αναδόμηση του δέρματος.

 COTTON EXTRACT (3%), σύμβολο της απαλότητας και αγνότητας το εκχύλισμα βαμβακιού είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σάκχαρα που απαλύνουν και καταπραΰνουν την επιδερμίδα.

Εύρος Τιμής Καθαρισμός  
Κατηγορίες Καθαρισμός  

HelenVita Baby μπατονέτες ασφαλείας 50τεμ.

€ 2,00 € 1,80
Άμεση παραλαβή / Παράδοση 1 έως 4 ημέρες

HelenVita Baby Τετράγωνοι Δίσκοι 50 τεμάχια

€ 2,50 € 2,25
Άμεση παραλαβή / Παράδοση 1 έως 4 ημέρες

HelenVita Μωρομάντηλα Χαμομήλι 64τμχ 2+1 Δώρο

€ 4,59
Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

HelenVita Baby Ανακουφιστική Γέλη των Δοντιών και των Ούλων 30ml.

€ 6,00 € 5,40
Άμεση παραλαβή / Παράδοση 1 έως 4 ημέρες

Helenvita Baby Κρέμα για Συγκάματα 150ml.

€ 8,50 € 7,65
Άμεση παραλαβή / Παράδοση 1 έως 4 ημέρες

HelenVita Baby Καθαριστικό Υγρό 300ml.

€ 9,50 € 8,55
Άμεση παραλαβή / Παράδοση 1 έως 4 ημέρες

HelenVita Baby Απαλό Γαλάκτωμα Σώματος 200ml.

€ 11,00 € 9,90
Άμεση παραλαβή / Παράδοση 1 έως 4 ημέρες

HelenVita Baby All Over Cleanser Perfume Talc 1000ml

€ 15,31 € 13,78
Άμεση παραλαβή / Παράδοση 1 έως 4 ημέρες
"