Αποθήκευση και απόψυξη μητρικού γάλακτος

Το μητρικό γάλα είναι πολύτιμο!

Πρέπει να αποθηκεύετε και να αποψύχετε το μητρικό γάλα σωστά. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να είστε σίγουροι ότι όλα τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά διαφυλάσσονται σωστά και ότι  η βακτηριακή μόλυνση ελαχιστοποιείται.

Οδηγίες για αποθήκευση/απόψυξη μητρικού γάλακτος

Η MEDELA προτείνει τη χρήση των ακόλουθων οδηγιών για την αποθήκευση και την απόψυξη μητρικού γάλακτος, για υγιή, τελειόμηνα νεογνά.

medela_design-milk

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΨYΞΗ/ΑΠΟΨΥΞΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ: 

  • Mην αποθηκεύετε το μητρικό γάλα στην πόρτα του ψυγείου. Φυλάξτε το στο κάτω μέρος του ψυγείου, όπου η θερμοκρασία είναι πιο χαμηλή.
  • Μπορείτε να καταψύχετε το αντλημένο μητρικό γάλα σε φιάλες ή σακουλάκια αποθήκευσης μητρικού γάλακτος ‘’Pump and Save’’. Μην γεμίζετε τις φιάλες ή τα σακουλάκια περισσότερο από τα ¾ της χωρητικότητας τους γιατί όταν το γάλα παγώνει, διαστέλλεται.
  • Αναγράψτε την ημερομηνία άντλησης στις φιάλες ή στα σακουλάκια αποθήκευσης μητρικού γάλακτος ‘’Pump and Save’’.
  • Μην αποψύχετε το παγωμένο μητρικό γάλα ή μη το ζεσταίνετε σε φούρνο μικροκυμάτων ή σε κατσαρόλα με βραστό νερό, για να αποφύγετε την απώλεια βιταμινών, μετάλλων και άλλων σημαντικών θρεπτικών στοιχείων καθώς και για πρόληψη εγκαυμάτων.
  • Αποψύξτε το γάλα στο ψυγείο κατά την διάρκεια της νύχτας με σκοπό να διαφυλάξετε τα θρεπτικά στοιχεία του μητρικού γάλακτος. Εναλλακτικά μπορείτε να κρατήσετε τη φιάλη ή το σακουλάκι αποθήκευσης μητρικού γάλακτος ‘’Pump and Save’’ κάτω από τρεχούμενο χλιαρό νερό (μέγιστο 37°C).
  • Ανακινήστε ελαφρώς τη φιάλη ή το σακουλάκι αποθήκευσης μητρικού γάλακτος ‘’Pump and Save’’, ώστε να αναμιχθεί το λίπος του μητρικού γάλακτος που έχει ξεχωρίσει.
  • Μπορείτε να ζεστάνετε το μητρικό γάλα με ήπια θέρμανση σε θερμαντικό μπιμπερό ή ‘bain marie’.
"