Τι Χρειάζεται ένα Νεογέννητο στο Σπίτι; (8 + 1 Must Προϊόντα)
«Ωχ, τα έχουμε πάρει όλα για το σπίτι ή το μωρό μας θα χρειαστεί κάτι που δεν έχουμε προμηθευτεί και θα μας πιάσει πανικός;».
Αυτή είναι μια συχνή αγωνία όσων ετοιμάζονται να γίνουν πρώτη φορά γονείς. Έρχεται μόνη της, εκείνη τη στιγμή που το μυαλό πάει να ηρεμήσει και, τσουπ, το βάζει πάλι σε εγρήγορση.
Κι αντί να χαϊδεύεις γαλήνια την κοιλίτσα σου ή να κάθεστε αγκαλιά και να απολαμβάνετε ως ζευγάρι τις τελευταίες στιγμές ησυχίας στο σπίτι, το τερατάκι του άγχους σού κάνει διαρκώς poke (ό,τι κάναμε όλοι όταν πρωτοαποκτήσαμε λογαριασμό στο facebook και σπάγαμε ο ένας τα νεύρα του άλλου…).
Πράγματι, υπάρχουν κάποια προϊόντα που είναι απαραίτητα για την ομαλή μετάβαση από το μαιευτήριο στο σπίτι και για τις πρώτες μέρες, μέχρι όλη η οικογένεια να βρει τους ρυθμούς της και ακολούθως να προμηθευτεί ό,τι επιπλέον κρίνει ότι χρειάζεται.
Στη λίστα που ακολουθεί – λίστα για το νεογέννητο μωρό – θα δείτε ποια είναι αυτά (ή ποιες κατηγορίες προϊόντων), ώστε να εξοπλιστείτε καταλλήλως και να κάνετε block το άγχος!
Κάθισμα αυτοκινήτου
Είναι, κυριολεκτικά, το πρώτο που χρειάζεστε για τη μετάβαση του νεογέννητου από το μαιευτήριο στο σπίτι. Το κάθισμα αυτοκινήτου είναι απαραίτητο, καθώς είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος για την οδική μεταφορά του μωρού σας - το οποίο θα πρέπει, βεβαίως, να φύγει από το μαιευτήριο ντυμένο με τα πρώτα του ρουχαλάκια (δείτε παρακάτω τι χρειάζεστε από είδη ένδυσης).
Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι να προμηθευτείτε το κατάλληλο κάθισμα: βρεφικό, από 0+ ετών, και αντεστραμμένο, καθώς πρέπει να τοποθετείται με τρόπο που το μωρό να κοιτάει προς την πλάτη των πίσω θέσεων του αυτοκινήτου.
Είδη για το τάισμα
Εάν επιλέξετε να μη θηλάσετε, το μπιμπερό και η φόρμουλα είναι από τα πιο must πράγματα που πρέπει να έχετε στο σπίτι. Βεβαίως, θα πρέπει να προμηθευτείτε και τις κατάλληλες θηλές ροής (0+ μηνών), όπως και αποστειρωτή και θερμαντήρα. Επειδή, δε, και τα μπιμπερό θέλουν τον καθαρισμό τους, βάλτε στο καλάθι σας και τα κατάλληλα βουρτσάκια.
Αν, από την άλλη, πρόκειται αποκλειστικά να θηλάσετε, φροντίστε να έχετε επιθέματα θηλών και σουτιέν θηλασμού - εντάξει, αυτά δεν είναι απαραίτητα για το νεογέννητο, είναι όμως για τη μητέρα του!
Οσες, τέλος, σκοπεύετε να θηλάσετε αλλά και άμεσα να επιστρέψετε στη δουλειά, θα χρειαστείτε θήλαστρο, καθώς και μπουκαλάκια ή σακουλάκια αποθήκευσης μητρικού γάλακτος, έτσι ώστε το μωρό σας να τρέφεται με το δικό σας γάλα ακόμα και αν δεν είστε εκεί να του το δώσετε οι ίδιες. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να διαθέτετε και όλο τον υπόλοιπο εξοπλισμό που αναφέραμε στην αρχή (μπιμπερό, θηλές, αποστειρωτή κ.λπ.).
Πιπίλα
Κάποια μωρά δεν τη χρησιμοποιούν ποτέ. Άλλα, θέλουν την πιπίλα τους από τις πρώτες μέρες της ζωής τους.
Επειδή δεν είναι εύκολο να προετοιμαστεί μία νέα μαμά για την αδυναμία διαχείρισης του κλάματος λόγω κόπωσης, μπορεί τουλάχιστον να προετοιμαστεί για την αντιμετώπισή του. Μία πιπίλα, λοιπόν, είναι κάτι πολύ απλό, μικρό, ελαφρύ και σίγουρα οικονομικό που αξίζει να προμηθευτείτε εκ των προτέρων, ακόμα και αν δεν σας χρειαστεί ποτέ.
Βρεφικές Πάνες
Να κάτι από το οποίο δεν θέλετε επ’ ουδενί να ξεμείνετε! Δεν χρειάζεται να έχει γίνει ήδη κάποιος γονιός για να γνωρίζει ότι ο πρώτος καιρός για τα βρέφη είναι… μαμ, κακά και νάνι.
Πάρτε, λοιπόν, πάνες για νεογέννητο, αλλά μη στοκάρετε όλη την αποθήκη σας με αυτές. Εξαρτάται, φυσικά, από το βάρος με το οποίο θα γεννηθεί το μωρό, το σίγουρο όμως είναι πως είτε πολύ σύντομα είτε λίγο αργότερα θα χρειαστεί να του αλλάξετε νούμερο στις πάνες. Οπότε ξεκινήστε με 2 συσκευασίες για νεογέννητα και βλέπετε στην πορεία.
Εδώ αξίζει επίσης να σημειωθεί πως, ανάλογα με το brand, υπάρχουν μικρές διαφοροποιήσεις στο μέγεθος, οπότε κάποιες θα εφαρμόζουν καλύτερα στο δικό σας μωράκι σε κάποιες άλλες. Ή, ανάλογα με την ευαισθησία του, κάποιες μπορεί να του προκαλέσουν ερεθισμούς. Δοκιμάστε, λοιπόν, καθώς οι μέρες περνούν, διαφορετικά brandώστε να επιλέξετε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες του δικού σας παιδιού.
Α! Μην ξεχάσετε να πάρετε και 1-2 σελτεδάκια, αν δεν θέλετε να ρισκάρετε «ατυχήματα» στα σεντόνια και στις κουβέρτες σας κατά την αλλαγή της πάνας!
Μαντηλάκια Καθαρισμού
Lot’s of them. Απόλυτα χρήσιμα κατά την αλλαγή της πάνας, αλλά και για τον καθαρισμό των χεριών και του προσώπου του μωρού - βεβαίως θα πρέπει να είναι alcoholfree.
Τα ειδικά μωρομάντηλα είναι εύχρηστα, καθαρίζουν απαλά και ενυδατώνουν τη βρεφική επιδερμίδα. Θα γίνουν «προέκταση» του χεριού σας και για καιρό αφότου το μωρό σας μεγαλώσει τόσο ώστε να μη χρειάζεται καν πάνα πια.
Προϊόντα Μπάνιου
Πριν φύγετε από το μαιευτήριο, η μαία θα σας δώσει οδηγίες για το τοπικό πλύσιμο του μωρού σας και για το μπανάκι του. Εσείς, καλό είναι να έχετε ήδη στο σπίτι σαμπουάν και αφρόλουτρο ειδικά για μωρά, σφουγγάρι (και ας μη χρησιμοποιηθεί από την πρώτη στιγμή), πετσέτες με κουκούλα ή και μπουρνούζι, καθώς και βρεφική βούρτσα.
Αυτό που θα σας λύσει τα χέρια, είναι ένα σετ περιποίησης, μιας και πέραν της βούρτσας περιλαμβάνει και άλλα πολύ χρήσιμα προϊόντα για τη φροντίδα του μικρού σας, όπως θερμόμετρο, ψαλιδάκι, νυχοκόπτη, λίμες και ρινικό πουάρ για την απόφραξη της μυτούλας του.
Επίσης, πάρτε προκαταβολικά το μπανάκι στο οποίο θα απολαύσει το πρώτο του ολοκληρωμένο μπάνιο (μπλουμ), αφού πέσει ο ομφάλιος λώρος.
Είδη ένδυσης
Ξεκινάμε από τα απαραίτητα ζιπουνάκια, τα οποία να ανοίγουν από το πόδι για να είναι εύκολη η αλλαγή της πάνας. Βολεύει, επίσης, να είναι κοντομάνικα, καθώς είναι δυσκολότερο να περάσει ο γονιός το χεράκι του νεογέννητου από μακρύ μανίκι. Ένας καλός αριθμός για αρχή είναι τα 9, ένα για κάθε μέρα και δύο έξτρα για πιθανά… ατυχήματα, κατά προτίμηση ανοιχτόχρωμα, έτσι ώστε να μπαίνουν όλα μαζί στο πλυντήριο.
Σημειωτέον ότι το πλύσιμο των βρεφικών ρούχων θα πρέπει να γίνεται με ειδικό βρεφικό απορρυπαντικό, οπότε να κάτι ακόμα που πρέπει να προμηθευτείτε.
Μην ασχοληθείτε τόσο με τα ωραία σετάκια (μπλουζάκια-παντελονάκια) που σας κλείνουν το μάτι στα καταστήματα, 1-2 απ’ αυτά είναι αρκετά, άλλωστε τις πρώτες μέρες θα είστε περισσότερο στο σπίτι. Αγοράστε, όμως, φορμάκια καθώς είναι ό,τι πιο βολικό (τουλάχιστον 7 για αρχή, πάλι ένα για κάθε μέρα).
Ένας υπνόσακος για μωράκι που γεννιέται τους κρύους μήνες είναι must, όπως και ένα ολόσωμο μπουφανάκι για τη βόλτα του - για γέννηση τους πιο θερμούς μήνες, θα χρειαστείτε αντίστοιχα κάποια ζακετούλα στους εξωτερικούς χώρους.
Το καπελάκι είναι επίσης απαραίτητο, για προφύλαξη του κεφαλιού από το κρύο από τον ήλιο, καθώς και τα καλτσάκια, αν το βρέφος δεν είναι ντυμένο με φορμάκι, ώστε να είναι ζεστά τα ποδαράκια του.
Κούνια
Και μια που είπαμε για υπνόσακο… πού θα κοιμηθεί το τρυφερό πλασματάκι όταν πάτε μαζί σπίτι από το μαιευτήριο; Εκείνο χρειάζεται από την πρώτη στιγμή το «κρεβατάκι» του, είτε στο δικό σας δωμάτιο είτε στο δικό του, κι εσείς από την άλλη χρειάζεται να έχετε φροντίσει προκαταβολικά γι’ αυτό.
Για να σας βοηθήσουμε να κάνετε την κατάλληλη επιλογή, καθώς λίκνα, καλαθούνες και κούνιες διεκδικούν την προσοχή σας, έχουμε εκθέσει τις δυνατότητες που σας δίνει κάθε επιλογή εδώ.
Καρότσι
Μιας και κανείς δεν σας επιβάλλει πλέον να μείνετε 40 μέρες κλεισμένοι στο σπίτι με το μικρό σας και θα βγείτε όποτε εσείς κρίνετε ότι μητέρα και παιδί είστε έτοιμοι (ακολουθώντας βεβαίως τις οδηγίες του παιδιάτρου), χρειάζεστε ένα καρότσι. Προσοχή όμως, δεν είναι κατάλληλα όλα τα καρότσια για νεογέννητα - π.χ. τα καρότσια τύπου μπαστούνι ενδείκνυνται συνήθως για μωρό 4-6 μηνών και πάνω.
Εσείς θέλετε ένα καρότσι με πλήρως ανακλινόμενη πλάτη, οπότε εξακριβώστε προ αγοράς πως αυτό που σας «γυάλισε» είναι κατάλληλο για ηλικίες 0+ και άνω. Επίσης, η επιλογή του καροτσιού πρέπει να γίνει με κριτήριο αυτόν που θα το χρησιμοποιεί περισσότερο. Δοκιμάστε, ώστε να σιγουρευτείτε πως τα χερούλια είναι σε ύψος που να σας εξυπηρετεί, ότι δεν είναι πολύ βαρύ για εσάς, ότι στρίβει εύκολα και ότι χωράει στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου σας.
Πολύ καλές επιλογές είναι και τα πολυκαρότσια, που διαθέτουν πορτ μπεμπέ (καρότσια 2 σε 1) ή και κάθισμα αυτοκινήτου (καρότσια 3 σε 1), δίνοντάς σας τη δυνατότητα να καλύψετε πολλαπλές ανάγκες μεταφοράς από την πρώτη στιγμή.