Alternate Text

Παιδί και θάλασσα

Picture for category Παιδί και θάλασσα

Παιδί και θάλασσα

Να ένας ωραίος συνδυασμός που κάνει τη ζωή πιο όμορφη! Πάντα, όμως, υπό τις σωστές συνθήκες και με τις κατάλληλες προφυλάξεις.

Κι εκεί που όλοι αναρωτιόμασταν αν φέτος ο καιρός σκόπευε να κάνει skip το καλοκαίρι και να μας πάει απευθείας στο φθινόπωρο, να τες οι ζεστές μέρες, ήρθαν!

Ήγγικεν, λοιπόν, η ώρα για θάλασσα! Για τις πρώτες δειλές επαφές με το νερό, για τα γέλια κυνηγώντας το κύμα στην ακτή, για τα κάστρα που χτίζονται στην άμμο κι όμως τα παιδιά διόλου δεν αγωνιούν για το αν θα είναι εκεί και αύριο.

Γιατί τα παιδιά έχουν αυτό που λείπει σε μεγάλο βαθμό απ’ όλους εμάς τους ενήλικες.

Ξεγνοιασιά.

Την οποία, ευτυχώς, μας τη θυμίζουν με τα πλατιά τους τα χαμόγελα...

Αν θέλουμε να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο, για να απολαύσουμε αυτές τις στιγμές ξεγνοιασιάς με τα παιδιά μας δίπλα στη θάλασσα, χρειάζεται απλώς να έχουμε φροντίσει για κάποια πράγματα προκαταβολικά.

Ποια είναι αυτά;

Προστασία από τον ήλιο

Η προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου είναι το Α και Ω για όλους μας. Πόσο μάλλον για τα ευαίσθητα δέρματα και μάτια των παιδιών, που αφενός καίγονται ευκολότερα και αφετέρου η συνολική έκθεσή τους στον ήλιο μπορεί να έχει βλαβερές συνέπειες στην υγεία τους μετέπειτα ως ενήλικες.

Τα 6 SOS της προστασίας από τον ήλιο:

  1. 1. Αποφεύγουμε όσο μπορούμε τη θάλασσα από τις 11-11.30 το πρωί έως τις 4-4.30 το μεσημέρι.
  2. 2. Αν το βρέφος μας είναι μικρότερο των 6 μηνών, φροντίζουμε να είναι διαρκώς στη σκιά και σε δροσερό περιβάλλον για να αποφευχθεί ο κίνδυνος θερμοπληξίας.
  3. 3. Καλύπτουμε το δέρμα τους με αντηλιακό κατάλληλο για παιδιά, με υψηλό δείκτη προστασίας, πριν φύγουμε για τη θάλασσα και το ανανεώνουμε συχνά, κάθε περίπου 2 ώρες.
  4. 4. Όση ώρα βρίσκονται στον ήλιο φτιάχνοντας κάστρα ή «μαγειρεύοντας» την άμμο (ποιος δεν έχει φτιάξει κεφτεδάκια ως παιδί στην παραλία;), πρέπει οπωσδήποτε να φορούν καπέλο.
  5. 5. Επειδή το καπέλο δεν προστατεύει τα μάτια τους από τις ακτίνες του ηλίου που αντανακλώνται στην άμμο, εξίσου απαραίτητα είναι και τα γυαλιά ηλίου. (Διαβάστε και εδώ γιατί τα παιδιά πρέπει να φορούν γυαλιά ηλίου)
  6. 6. Τέλος, όσο μεγαλύτερη επιφάνεια δέρματος είναι καλυμμένη κατά το παιχνίδι στην αμμουδιά, τόσο το καλύτερο. Φορέστε τους ένα ελαφρύ, ανοιχτόχρωμο μπλουζάκι ή, ακόμα καλύτερα, ένα ειδικό ένδυμα προστασίας UPF +50, που ταυτόχρονα δεν εμποδίζει τις κινήσεις τους.

Τι πρέπει να έχουμε μαζί μας στη θάλασσα

«Μοιάζαμε σαν να έχουμε μετακομίσει το σπίτι μας στην παραλία», μου έλεγε πέρυσι το καλοκαίρι, γελώντας, αγαπημένη φίλη με δύο μικρά παιδιά. Εντάξει, το σπίτι ολόκληρο δεν χρειάζεται, αλλά σίγουρα κάποια πράγματα είναι απαραίτητο να τα έχουμε μαζί μας.

Η «προίκα» της παραλίας περιλαμβάνει:

  • • Ό,τι χρειάζεται για την προστασία από τον ήλιο, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, και φυσικά ομπρέλα, αν δεν πηγαίνουμε σε οργανωμένη πλαζ, ή αντιανεμικό σκίαστρο/σκηνή παραλίας.
  • • Άφθονο νερό που δεν πρέπει να ξεχνάμε να δίνουμε στα παιδιά να πίνουν.
  • • Κάποιο ελαφρύ σνακ, όπως μπάρες δημητριακών, σαλάτα, φρούτο, τοστ - δυστυχώς για τις αγαπημένες μαμάδες των 80s, τα τηγανητά κεφτεδάκια με τα οποία μας τάιζαν δεν ενέπιπταν στην κατηγορία «ελαφρύ σνακ».
  • • Αν έχουμε μωρό, θα πρέπει, αντίστοιχα, να προνοήσουμε για το γάλα ή την κρέμα του.
  • • Πετσέτα, πάνες, ένα δεύτερο μαγιό ή μια αλλαξιά ρούχα, ώστε το παιδί να μη χρειαστεί να φύγει από τη θάλασσα βρεγμένο... καθ’ οιονδήποτε τρόπο.
  • • Μπρατσάκια και σωσίβιο για τους μικρούς μας κολυμβητές.
  • • Κάποιο παιχνίδι, πέρα από τα κουβαδάκια για την άμμο, ώστε να μη δυσανασχετεί το παιδί όταν του ζητήσετε να καθίσει κάτω από την ομπρέλα. Αν είναι λίγο μεγαλύτερο και του αρέσει να διαβάζει, ένα βιβλίο είναι επίσης εξαιρετική επιλογή!
  • • Φαρμακείο. Αχ, να σ’ έχει τσιμπήσει έντομο, να κλαις και οι γονείς σου πανικόβλητοι να ρωτούν όλους τους λουόμενους αν έχουν μαζί τους κάποια κρέμα, που μέχρι να βρεθεί, εσύ πλέον έχεις συνηθίσει τον πόνο και απλώς κοντεύεις να αφυδατωθείς από το κλάμα (είπαμε, κατά τα 80s οι γονείς σίγουρα δεν κουβαλούσαν το... σπίτι μαζί στην παραλία). Για να μη συμβεί αυτό και εν έτει 2019, το φαρμακείο είναι must. Φτιάξτε το μαζί με τον φαρμακοποιό σας - αλλά σίγουρα θα πρέπει να περιλαμβάνει τραυμαπλάστ, γάζα, αντικουνουπικό, κάποιο αντιισταμινικό για τα τσιμπήματα, παυσίπονο, αντισηπτικό σπρέι για τα κοψίματα, φυσιολογικό όρο για το καθάρισμα ματιών σε περίπτωση που μπει άμμος.

Εμπρός, μικροί (ασφαλείς) κολυμβητές!

Έχοντας περάσει τόσους μήνες ήρεμοι και ασφαλείς μέσα στο αμνιακό υγρό, όταν γεννιόμαστε το νερό δεν το φοβόμαστε.

Η απαλή κίνησή του, μάλιστα, χαλαρώνει τα βρέφη, καθώς τα κρατάνε αγκαλιά η μαμά ή ο μπαμπάς.

Η θάλασσα, όμως, είναι κατά τι μεγαλύτερη από την κοιλίτσα της μαμάς. Είναι επίσης πιο απρόβλεπτη. Εν γένει, μπορεί να γίνει επικίνδυνη.

Ο απαράβατος κανόνας, λοιπόν, είναι ότι δεν αφήνουμε από τα μάτια μας βρέφη που μπουσουλάνε ή παιδιά, καθώς η θάλασσα τα καλεί σαν Σειρήνα, αλλά εκείνα δεν είναι ακόμα έτοιμα να τα βγάλουν πέρα μαζί της.

Επίσης, φοράμε μπρατσάκια ή σωσίβιο στα παιδιά που δεν ξέρουν κολύμπι, ακόμα κι όταν παίζουν στα ρηχά.

Και κολύμπι να ξέρουν, φροντίζουμε να είμαστε κοντά τους, μέσα στη θάλασσα κι όχι έξω στην ξαπλώστρα μας, 10 μέτρα από την ακτή...

Τέλος, αν θέλετε να μάθετε τα παιδιά σας να μη φοβούνται το νερό (αν στο μεταξύ έχουν αναπτύξει φοβία) ή πώς να κολυμπούν, το σημαντικότερο όλων είναι να τα αφουγκραστείτε.

Να αφουγκραστείτε την ανάγκη τους. Να μην τα πιέσετε. Αν δείτε ότι αντιδρούν, «κλοτσούν» μεταφορικά ή ακόμα και κυριολεκτικά, αυτό σημαίνει ότι δεν είναι έτοιμα.

Φέρτε τα σιγά σιγά σε επαφή με το νερό, λίγο το πατουσάκι, λίγο το χεράκι, και παραμείνετε ήρεμοι εσείς, ώστε να νιώσουν ασφαλή.

Όταν έρθει ο χρόνος τους και είναι έτοιμα, θα γίνουν και μικροί κολυμβητές.

Στην ηλικία που είναι, ευτυχώς δεν χρειάζεται να βιάζονται για τίποτα...

Αφήστε το σχόλιό σας
"