Alternate Text

Ευχές για Νεογέννητο - (για Αγοράκι ή Κοριτσάκι)

Picture for category Ευχές για Νεογέννητο - (για Αγοράκι ή Κοριτσάκι)

Ευχές για Νεογέννητο - (για Αγοράκι ή Κοριτσάκι)

Καλώς ήρθες μωράκι!

Το μικρό πλασματάκι αποφάσισε πως αρκετά έμεινε στην κοιλίτσα της μαμάς του και πλέον έφτασε η ώρα να συστηθεί με τον κόσμο.

Περιχαρής κι εσύ, συγγενής, συνάδελφος ή φίλος/-η, πήρες το δώρο σου κι ετοιμάζεσαι να πας στο μαιευτήριο (αν δεν έχεις βρει ακόμα τι να πάρεις, διάβασε τις συμβουλές μας για τα δώρα για το μαιευτήριο για προτάσεις & ιδέες).

Κάτι λείπει, όμως.

Με το στιλό ανά χείρας, κοιτάς τη λευκή κάρτα και το μυαλό σου είναι εξίσου… άδειο από ιδέες.

Τι ευχή να γράψω;

Σε ποιον εύχομαι; Στο νεογέννητο ή στους γονείς του;

Αν γράψω κάτι κλασικό, θα θεωρηθεί ότι βαριόμουν να σκεφτώ κάτι πρωτότυπο;

Πολλές οι ερωτήσεις και το στιλό αρνείται να πάρει πρωτοβουλία και να γράψει κάτι μόνο του, για να σε βγάλει από τη δύσκολη θέση.

Συχνά, τα συναισθήματα που γεννά η έλευση μιας νέας ψυχής στον κόσμο είναι τόσο έντονα, τόσο σαρωτικά, που τα λόγια μάς φαίνονται φτωχά για να τα αποδώσουν - ή δεν έρχονται καν.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε;

Μα να ηρεμήσουμε και να θυμηθούμε πως μια ευχή δεν κρίνεται από την πρωτοτυπία της, αλλά από την ειλικρίνειά της.

Στην πραγματικότητα, δεν κρίνεται καν. Ούτε αξιολογείται. Οι γονείς είναι τρισευτυχισμένοι για το μωρό τους και χαρούμενοι που επιθυμείτε να μοιραστείτε μαζί τους αυτή τη χαρά, ακόμα και χωρίς λόγια.

Παρ’ όλα αυτά, αν εξακολουθείτε να αγχώνεστε από το λευκό της κάρτας, σας έχουμε συγκεντρώσει κάποιες ευχές που μπορεί να σας βοηθήσουν να το... γεμίσετε.

Οι σταθερές αξίες

 • Να σας ζήσει! Τρεις απλές λέξεις, που μεταφέρουν το δυνατό μήνυμα υπέρ ζωής. Ενδείκνυται για όλους και ειδικά για εκείνους που δεν έχουν πολύ στενή σχέση με τους γονείς, ώστε να γράψουν ένα πιο προσωπικό μήνυμα. Επίσης, μπορεί να εμπλουτιστεί με τη φράση «Να είναι γερό και καλότυχο!».

 • Να ζήσει σαν τα γερά βουνά. Ευχή που συνηθίζεται και σε εορτασμούς γενεθλίων και έχει κάτι από «γιαγιά», από αγνή τρυφερότητα μιας άλλης εποχής...

 • Εύχομαι υγεία και ευτυχία για το μωράκι σας και για τους τυχερούς γονείς του. Μια alltimeclassic ευχή, που απευθύνεται σε όλη την οικογένεια.

 • Θερμές ευχές υπέρ υγείας και ευημερίας όλης της οικογένειας. Αν είστε μακρινός θείος ή θεία ή προϊστάμενος/-η της μαμάς ή του μπαμπά, αυτή η ευχή μπορεί να σας φανεί χρήσιμη.

 • Καλώς ήρθε! Μακάρι η ζωή του/της να είναι γεμάτη υγεία και αγάπη! Μ’ αυτή την ευχή μοιραζόμαστε τον ενθουσιασμό της έλευσης του μικρού ή της μικρής. Παραλλαγές της μπορούν επίσης να είναι τα:

-        Καλώς ήρθε! Να έχετε μια ευτυχισμένη ζωή όλοι μαζί!

-        Καλώς ήρθε! Να ζήσει σαν τα γερά βουνά και να τον/την χαίρεστε!

Ευχές για νεογέννητο από παππού, γιαγιά, θείους

Σε αυτή την περίπτωση, οι ευχές είναι συνήθως πιο «ζεστές» και προσωπικές. Μπορούν να απευθύνονται είτε στους νέους γονείς είτε στη νέα ζωή που ξεμύτισε στον κόσμο. Ιδέες για τέτοιες ευχές μπορούν να σας δώσουν τα κάτωθι:

 • Αγαπημένο μας εγγόνι, μεγάλη χαρά μάς έδωσε ο ερχομός σου! Θα είμαστε δίπλα σου, να σε φροντίζουμε και να σε αγαπάμε...

 • Αγαπημένα μας παιδιά, είθε η ζωή σας να είναι πάντα τόσο ευτυχισμένη όσο αυτή τη στιγμή που υποδεχτήκατε το δικό σας παιδί, το εγγονάκι μας...

 • Σε περιμέναμε πώς και πώς και, τώρα που ήρθες, μας έχεις γεμίσει όλους χαρά και συγκίνηση... Να έχεις μια υπέροχη ζωή, αγαπημένο μας εγγόνι/ανίψι!

 • Καλώς τον/τη δεχτήκαμε! Γεμάτο με γέλια και χαρές να είναι πάντα το σπίτι σας και εμείς πάντα κοντά, να χαιρόμαστε με τη χαρά σας!

 • Είσαι τόσο μικρούλης/μικρούλα κι όμως η χαρά που μας έφερες είναι τόσο μεγάλη… Εσύ δεν μας βλέπεις ακόμα, αλλά εμείς σε βλέπουμε, σε αγαπάμε και σε καμαρώνουμε ήδη!

Ευχές για ερχομό μωρού από αδέρφια, ξαδέρφια, φίλους

Εσείς έχετε άλλον έναν άσσο στο μανίκι των ευχών: το χιούμορ. Η κοντινή σας σχέση με τους γονείς έχει ήδη δημιουργήσει κοινούς κώδικες, οπότε μπορείτε να αξιοποιήσετε ιστορίες που έχετε μοιραστεί για να εμπνευστείτε για την ευχή σας, να «πειράξετε» τους γονείς, να κάνετε την ευχή πιο ευχάριστη και προσωπική.

Όπως:

• Μην ανησυχείτε, τα πρώτα 18 χρόνια είναι δύσκολα (αλλά θα έχετε κι εμάς δίπλα σας πάντα, οπότε μη φοβάστε τίποτα!)

• Να μας ζήσει! Ακόμα δεν ήρθε κι εγώ ήδη ανυπομονώ να κακομάθω το ανίψι μου…

• Εύχομαι τα παιδιά μας να μεγαλώσουν μαζί και να τα δέσει μια τόσο βαθιά φιλία όσο είναι και η δική μας.

• Εσείς γίνατε γονείς, εμείς γίναμε θείοι και το μικρό σας ξεκινάει τη ζωή του με τόσους ανθρώπους να το λατρεύουν ήδη! Εγγύηση για μια ζωή γεμάτη αγάπη… 

Και τώρα που έχετε και δώρο και μία κάρτα γεμάτη ευχές, μην ξεχάσετε το πιο σημαντικό: Το πιο ζεστό και ειλικρινές σας χαμόγελο και μια μεγάλη αγκαλιά για τους νέους γονείς.

Ίσως και μόνο μ’ αυτά να τα πείτε στην πραγματικότητα όλα…

Bonus ιδέα, αν είστε νονά ή νονός

Το βράδυ που γεννήθηκε το βαφτιστήρι μου, κατέγραψα κάθε στιγμή και συναίσθημα σε ένα σημειωματάριο.

Εξιστόρησα πού ήμουν όταν έμαθα τα νέα του ερχομού του πανέμορφου αυτού αγοριού, την ευτυχία του κουμπάρου μου στο τηλέφωνο, την αντίδραση και τις σκέψεις μου, την επίσκεψή μου στο μαιευτήριο, το πόσο όμορφη και γαλήνια είδα τη μαμά του νεογέννητου, τα αστεία και τα χαρά των στενών μελών της οικογένειας που ήταν εκεί.

Κατέγραψα ό,τι μπορούσα, ώστε να αιχμαλωτίσω αυτή τη στιγμή της γέννησης και των συναισθημάτων που πυροδοτεί. Το έκανα για μένα, για να μην ξεχάσω ποτέ.

Λίγο καιρό μετά, όμως, έτυχε να το αναφέρω στην κουμπάρα μου. Θέλησε να το διαβάσει. Συγκινήθηκε και μου ζήτησε να το κρατήσω, αλλά όχι μόνο για μένα.

Κυρίως, για να μπορέσω να το δώσω στο βαφτιστήρι μου όταν μεγαλώσει και να έχει εκείνο «καταγεγραμμένη» την ιστορία της γέννησής του, τις σκέψεις της οικογένειάς του και τις ευχές της νονάς του για το μέλλον…

Σας προτείνω, λοιπόν, πέρα από τις ευχές και την αγάπη σας, να ετοιμάσετε ένα μελλοντικό «δώρο» για το βαφτιστήρι σας: την ιστορία της γέννησής του!

"