Μία πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε σημαντικές πληροφορίες τις οποίες οι μαμάδες πρέπει να λάβουν υπόψιν όταν επιλέγουν μπιμπερό για το μωρό τους. Η μελέτη έδειξε ότι μετά από την 20-λεπτη προσομοίωση ταΐσματος, πέφτουν τα επίπεδα τριών σημαντικών συστατικών για τα βρέφη –των βιταμινών A, C και E. Το πιο ακραίο αποτέλεσμα έδειξε ότι σε μερικές περιπτώσεις οι εναπομείνασες ποσότητες βιταμίνης C μετά τα 20 λεπτά μπορεί να είναι ελάχιστες.
Η μελέτη μέτρησε την απώλεια των βιταμινών A, C και E κατά την διάρκεια ταΐσματος με μπιμπερό. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι πρέπει να εξετασθεί περαιτέρω η επίδραση της ποσότητας αέρα και του σχεδιασμού του μπιμπερό στα επίπεδα των βιταμινών.
Τα αποτελέσματα της μελέτης «Συγκριτική Ανάλυση Ρετινόλης, Ασκορβικού Οξέως και Α-Τοκοφερόλης στο Βρεφικό Γάλα με Χρήση Διαφορετικών Συστημάτων Τροφοδοσίας» παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Παιδιατρικής στη Νίκαια της Γαλλίας. Η μελέτη διεξήχθη από ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα στο Ρίνο με επικεφαλής την Dr. JimiFrancis, ερευνήτρια και σύμβουλο γαλακτισμού πιστοποιημένη από την διεθνή επιτροπή. Τα ευρήματα για την βιταμίνη C δημοσιεύθηκαν στο InternationalBreastfeedingJournal και επίσης παρουσιάστηκαν στο Ετήσιο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Συμβούλων Γαλακτισμού (InternationalLactationConsultantAssociation – ILCA) το 2008.
Η μελέτη των μπιμπερό σχεδιάστηκε έτσι ώστε να ερευνήσει τις αλλαγές στα επίπεδα των θρεπτικών συστατικών που ενδεχομένως προκύπτουν κατά το 20-λεπτό τάισμα με μπιμπερό, χρησιμοποιώντας και μητρικό και βρεφικό γάλα σε μπιμπερό χωρίς και με σύστημα κυκλοφορίας αέρα.
Καθώς το βρέφος παίρνει γάλα από το μπιμπερό, το γάλα αντικαθίσταται από ατμοσφαιρικό αέρα. Η απώλεια θρεπτικών συστατικών ενδέχεται να οφείλεται στην οξείδωση των συστατικών όταν ο αέρας εισέρχεται μέσα στο υγρό. Η ποσότητα του αέρα που κυκλοφορεί στο γάλα και μέσα στο μπιμπερό εξαρτάται από τον τύπο, το σχήμα και το μέγεθος του μπιμπερό.
Σύμφωνα με την Dr. Francis: «Η διαχείριση και η αποθήκευση του μητρικού και του βρεφικού γάλακτος μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα των θρεπτικών συστατικών. Η διατήρηση των θρεπτικών συστατικών στο μπιμπερό φαίνεται πως επηρεάζεται από τον σχεδιασμό του μπιμπερό». Επίσης πρόσθεσε πως όταν η βιταμίνη C -η οποία ως γνωστόν είναι επιρρεπής στην οξείδωση- μειωθεί σε ένα συγκεκριμένο βαθμό, αρχίζουν να μειώνονται και οι βιταμίνες A και E. Η αποδόμηση των θρεπτικών συστατικών κατά το τάισμα δεν σημαίνει ότι το βρέφος λαμβάνει ανεπαρκή τροφή στην διάρκεια της ημέρας, αλλά ότι τα επίπεδα των βιταμινών πέφτουν -και σε μερικές περιπτώσεις γρήγορα- κατά την διάρκεια του ταΐσματος.
Το μητρικό γάλα δώρισαν για την μελέτη ανώνυμες εθελόντριες και τυποποιήθηκε βάσει των επιπέδων των θρεπτικών συστατικών του. Εκτός από την μελέτη των επιπτώσεων στο ανθρώπινο γάλα, η μελέτη επίσης εξέτασε δύο τύπους βρεφικού γάλακτος. Στο τάισμα χρησιμοποιήθηκαν επτά επώνυμα διαφορετικά μπιμπερό και συγκεντρώθηκαν πέντε δείγματα από κάθε μπιμπερό: στην αρχή (ως αναφορά), σε 5 λεπτά, σε 10 λεπτά, σε 15 λεπτά και σε 20 λεπτά. Αναλύθηκαν τα θρεπτικά συστατικά κάθε δείγματος με υψηλής απόδοσης υγρή χρωματογραφία κανονικής φάσης, και κάθε συλλογή πραγματοποιήθηκε εις τριπλούν για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα των αποτελεσμάτων.
Το διάγραμμα δείχνει την απώλεια βιταμίνης C κατά την διάρκεια της 20-λεπτης προσομοίωσης ταΐσματος. Ενώ η βιταμίνη C άρχισε να μειώνεται στα 5 λεπτά όπως φαίνεται στο διάγραμμα, οι βιταμίνες Α και Ε μειώθηκαν αργότερα. Η βιταμίνη C εμποδίζει την οξείδωση των θρεπτικών συστατικών και αφού αυτή χάνεται, τα υπόλοιπα συστατικά είναι πιο ευάλωτα. Σύμφωνα με τα ευρήματα, για παράδειγμα, ένα μωρό δύο μηνών που ταΐζεται με μπιμπερό 10 φορές την ημέρα με ταΐσματα 20 λεπτών θα λάμβανε περίπου 13mg βιταμίνης C με ένα μπιμπερό και περίπου 34mg βιταμίνης C με ένα άλλο μπιμπερό στην διάρκεια μίας ημέρας. Το Συμβούλιο Τροφίμων και Διατροφής στο Ινστιτούτο Ιατρικής συστήνει ημερήσια πρόσληψη 40mg Βιταμίνης C, 3mg Βιταμίνης Ε και 400mcg Βιταμίνης Α για τα βρέφη ηλικία έως έξι μηνών.
Και οι τρεις βιταμίνες που μελετήθηκαν είναι σημαντικές στην υγεία και ανάπτυξη των βρεφών. Η ιατρική έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά με χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης C είναι πιο επιρρεπή στις συνήθεις και πιο σοβαρές κοινές ασθένειες. Η ελλιπής πρόσληψη βιταμίνης Ε μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία και εκφύλιση της σπονδυλικής στήλης και του εγκεφάλου. Στα βρέφη, η χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης Α διαταράσσει την ανάπτυξη των οστών με την δημιουργία ανώριμων οστικών κυττάρων με αποτέλεσμα τα αδύναμα, ανεπαρκώς σχηματοποιημένα οστά. Η βιταμίνη Α χρειάζεται επίσης στην παραγωγή ανοσοποιητικών κυττάρων που χρειάζονται στην αυξημένη αντίσταση έναντι λοιμώξεων.
Τα μπιμπερό που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη ήταν διαφορετικά μεταξύ τους όσον αφορά στην αντικατάσταση του γάλακτος από τον αέρα. Δύο μπιμπερό είχαν αφαιρούμενους βιδωτούς πάτους με διάφραγμα στην βάση του μπιμπερό. Ένα μπιμπερό είχε βάση βαλβίδας μέσα στο κολάρο της θηλής. Ένα μπουκάλι είχε σύστημα κυκλοφορίας αέρα που επιτρέπει στο αέρα να εισέρχεται μέσα στο μπιμπερό χωρίς να αναμειγνύεται με το γάλα, χωρίς να δημιουργούνται φυσαλίδες όταν απομακρύνεται το γάλα. Τα μπιμπερό που παρατηρήθηκε πως σχηματίζονταν περισσότερες φυσαλίδες στο γάλα είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα των τριών συστατικών.
«Η διατροφή είναι σημαντικός τομέας μελέτης. Η αξιολόγηση όχι μόνον του τι τρώμε αλλά και πώς το τρώμε μας βοηθά να κατανοούμε καλύτερα το πώς θα επιτύχουμε την βέλτιστη διατροφή. Και αυτό επιτυγχάνεται προσέχοντας τον σχεδιασμό του μπιμπερό και τους άλλους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την διατήρηση των βέλτιστων επιπέδων των συστατικών στο βρεφικό και μητρικό γάλα που χορηγείται με μπιμπερό», λέει η Dr. Francis. «Με τον εντοπισμό των πιθανών διαφορών μεταξύ των μπιμπερό, οι μαμάδες έχουν χρήσιμη πληροφόρηση για να κάνουν συνειδητές επιλογές για τα μωρά τους.»
Η Dr.Francis τόνισε ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων της διάρκειας και του τρόπου φύλαξης, που θεωρείται ότι επηρεάζουν τα επίπεδα των βασικών συστατικών. Πρόσθεσε ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να κατανοήσουμε πλήρως πώς επηρεάζουν η διαχείριση, φύλαξη και χορήγηση με μπιμπερό τα συστατικά στο μητρικό και το βρεφικό γάλα.
Καθώς προκύπτουν περισσότερα στοιχεία, ίσως να χρειαστούν αλλαγές στα πρωτόκολλα που συνιστώνται για την διαχείριση του ανθρώπινου γάλακτος προκειμένου να διατηρείται η ακεραιότητα συγκεκριμένων συστατικών.
Σύμφωνα με το Αμερικανικό Υπουργείο Εργασίας, σχεδόν τα δύο τρίτα των γυναικών στις ΗΠΑ εργάζονται εκτός οικίας. Όλο και περισσότερες θηλάζουσες μητέρες, με τις αλλαγές στον τρόπο ζωής τους και τις οικονομικές τους δραστηριότητες εξάγουν μητρικό γάλα για το μεταγενέστερο τάισμα των βρεφών. Παρόλο που συνιστάται ο θηλασμός ως η καλύτερη επιλογή για το τάισμα των βρεφών, πολλά βρέφη ταΐζονται με μπιμπερό. Η εξαγωγή, διαχείριση, φύλαξη και η χορήγηση του μητρικού ή βρεφικού γάλακτος με μπιμπερό μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των θρεπτικών συστατικών.
Συστάσεις προς τις Μαμάδες
Επομένως, τι πρέπει να κάνει μία μαμά; Η Dr.Francis δίνει τις ακόλουθες συμβουλές:
•Επιλέγετε μπιμπερό που ελαχιστοποιούν την κυκλοφορία του αέρα μέσα στο μπιμπερό.
•Αναζητήστε τα μπιμπερό που σχηματίζουν λίγες έως καθόλου φυσαλίδες στο γάλα όταν ταΐζεται το μωρό.
•Χρησιμοποιείτε φρέσκο μητρικό γάλα, όσο το δυνατόν.
•Χρησιμοποιείτε μικρά μπιμπερό που ελαχιστοποιούν την ποσότητα αέρα πάνω από το γάλα.
•Εάν χρησιμοποιείτε βρεφικό γάλα, παρασκευάστε το πριν το τάισμα.
•Ταΐζετε τα μωρά με μικρά, συχνά γεύματα.
Υποσημειώσεις
1. Η μελέτη δεν εξέτασε εάν οι διαφορές που παρατηρήθηκαν έχουν επίδραση στην υγεία του βρέφους – ένα σύνθετο θέμα, πέραν του αντικειμένου της μελέτης.
2. Στην μελέτη δεν συμμετείχαν βρέφη. Οι ερευνητές δεν μελέτησαν τις πιθανές επιπτώσεις στην πρόσληψη βιταμινών A, C και E των βρεφών.